ЮНІСЕФ: майже 87 млн дітей живуть у зонах конфлікту. Їх розвиток у небезпеці

— 28 березня 2016, 11:39

Такі моторошні дані у новому звіті навела Американська організація Дитячого фонду ООН UNICEF зі штаб-квартирою у Нью-Йорку.

У перші 7 років життя мозок дитини має потенціал активувати 1 тисячу клітин-нейронів щосекунди. Кожна з них має здатність з'єднуватися з іншими 10 тисячами нейронів за секунду. Зв'язки мозку – це цеглини майбутнього дітей, які визначають стан їхнього здоров'я, емоційний добробут і здатність навчатися.

Діти, які проживають у зонах конфліктів, часто отримують екстремальні травми, через які вони живуть у стані токсичного стресу. Такий стан порушує зв'язки між клітинами мозку, що має відчутні наслідки для когнітивного, соціального та фізичного розвитку дітей протягом усього їхнього життя.

Один із 11 дітей до 6 років в усьому світі провів найкритичніший період свого розумового розвитку у зоні конфлікту. Фото unicefusa.org

"На додаток до миттєвих фізичних загроз, з якими стикаються діти у кризових зонах, вони також перебувають можуть отримати глибокі емоційні шрами", заявив голова Департаменту раннього дитинства UNICEF Піа Брутто.

Дані організації свідчать, що один із 11 дітей до 6 років в усьому світі провів найкритичніший період свого розумового розвитку у зоні конфлікту.

"Конфлікт краде у дітей їхню безпеку, родину і друзів, гру і щоденний побут. Це все елементи дитинства, які дають людям найкращі можливі шанси повноцінного розвитку і ефективного навчання. Конфлікт не дає дітям вже у дорослому віці зробити свій внесок в економіку та життя суспільства, побудувати сильні і безпечні спільноти", – додав представник Дитячого фонду ООН.

Дитина народжується із 253 мільйонами нейронів, що функціонують, але від значної частини її раннього розвитку залежить, чи досягне ця кількість 1 мільярда клітин у зрілому віці. Чинники, які визначають цей розвиток – грудне вигодовування, спілкування з батьками чи опікунами, розуміння можливості зростати і гратися у безпечному та здоровому середовищі.

Конфлікт краде у дітей їхню безпеку, родину і друзів, гру і щоденний побут. Фото ДСНС України

Тому обов'язково необхідно інвестувати у надання дітям та батькам у зонах конфліктів критично важливих послуг і речей, зокрема, навчальних матеріалів, психологічної підтримки, дружніх та безпечних просторів, де діти можуть жити і відновлюватися", – підсумовують автори звіту.

Раніше українське представництво ЮНІСЕФ повідомляло, що "конфлікт в Україні має глибокий вплив на життя 580 тисяч дітей, які мешкають на непідконтрольних уряду України територіях, а також тих, хто знаходиться біля лінії фронту на Сході країни. Серед них, 200 тисяч – один з трьох дітей – потребують психологічної допомоги".

Реклама:

Головне сьогодні