Особиста безпека – міф? ФБР таки зламала iPhone терориста, без Apple

— 29 березня 2016, 10:38

Це сталося після безпрецедентного рішення: Міністерство юстиції США попросило суд відкликати наказ, який вимагав від компанії Apple допомогти отримати дані з телефону, повідомляє The Independent.

До минулого тижня влада наполягала, що у неї немає можливостей та інструментів, щоб подивитися дані у телефоні злочинця. У ФБР стверджували, що лише компанія-виробник здатна написати нове програмне забезпечення, щоб відключити пароль, встановлений на пристрої.

Компанія Apple супротивилася наказу ФБР писати такі програми, спричинюючи суперечки про цифрові права особистої безпеки кожної людини та безпекові інтереси держави.

Фарук та його дружина Ташфін Малік 2 грудня 2015 року застрелили 14 людей у центрі для неповносправних людей у Сан Бернардіно, Каліфорнія. Ще 17 осіб було поранено.

Пара встигла сісти в автомобіль, але їх перехопила поліція. Злочинців було вбито у перестрілці.

У будинку злочинців поліція знайшла саморобні бомби і 5 тисяч патронів. Маленька дочка терористів також перебувала вдома.

У новій заяві Міністерство юстиції США повідомило, що більше не потребує допомоги Apple, та попросило федеральний суд у Ріверсайді відкликати рішення стосовно компанії.

Представники Apple відреагували на рішення не одразу, однак потім заявили, що дії влади створюють той самий "чорний хід" у телефонах, яким потім зможуть скористатися злочинці та влада.

Фото duha127/Depositphotos

IT-гігант отримав підтримку інших лідерів ринку Google, Facebook та Microsoft. Загалом їхню позицію розділили 24 великі компанії.

Натомість на бік Міністерства юстиції стали правозахисні групи та родичі жертв стрілянини у Сан-Бернардіно.

Ейлін Декер, федеральний прокурор у Лос-Анджелесі, заявила у понеділок, що прохання уряду до компанії Apple було частиною "урочистого зобов'язання" перед жертвами.

"Хоча цей крок у розслідуванні вже зроблено, надалі ми вивчатимемо кожен випадок, і шукатимемо будь-які можливості в рамках правового процесу, щоб упевнитися, що наше розслідування використовує всі можливості зібрати докази, пов'язані з терористичними атаками", – додала прокурор.

Раніше компанія Apple очолила юридичну війну зі спецслужбами США, які прагнули отримати зашифровану особисту інформацію одного із учасників грудневої стрілянини у Сан-Бернардіно, округ Лос-Анджелеса.

"Ми засуджуємо тероризм і повністю солідарні з жертвами терористичного акту. Тим, хто вчиняє спроби вихваляти, підтримувати чи навіть планувати терористичні акти немає місця у наших сервісах", – йшлося у заяві Facebook.

"Однак, ми будемо й надалі агресивно виступати проти вимог послабити захист наших систем. Ці вимоги можуть створити негативний прецедент та перешкоджатимуть усім нашим зусиллям щодо захисту наших продуктів", – були впевнені у компанії.

Водночас CEO компанії Twitter Джек Дорсі зробив у мережі допис: "Ми стоїмо поряд із Тімом Куком та компанією Apple (і вдячні йому за лідерство)!".

Раніше подібні заяви робили співзасновник мессенджера Whatsapp Ян Коум та керівник Google Сандар Пічай.

За рішенням суду, Apple була зобов’язана створити оновлення для програмного забезпечення, яке би полегшило вгадування паролю на iPhone 5c.

Тім Кук зробив заяву, в якій він розповів про неспроможність компанії зробити це без спеціальної прошивки, яка б "зламала" захист пристрою.

Реклама:

Головне сьогодні