Facebook і Twitter воюють зі спецслужбами за дані користувачів

— 19 лютого 2016, 14:59

Керівники обох мереж заявили, що "стоятимуть поряд із Apple" та "агресивно боротимуться" проти спроб ФБР послабити шифрування даних, пише The Guardian.

Apple очолює юридичну війну зі спецслужбами США, які прагнуть отримати зашифровану особисту інформацію одного із учасників грудневої стрілянини у Сан Бернардіно, округ Лос-Анджелеса, коли троє озброєних чоловіків у військовій формі розстріляли відвідувачів місцевого центру для неповносправних людей.

Тоді загинуло 17 осіб, 14 було поранено.

Фото Mehfuz Hossain/flickr.com

"Ми засуджуємо тероризм і повністю солідарні з жертвами терористичного акту. Тим, хто вчиняє спроби вихваляти, підтримувати чи навіть планувати терористичні акти немає місця у наших сервісах", - йдеться у заяві Facebook.

"Однак, ми будемо й надалі агресивно виступати проти вимог послабити захист наших систем. Ці вимоги можуть створити негативний прецедент та перешкоджатимуть усім нашим зусиллям щодо захисту наших продуктів", - додають у компанії.

[L]Саме перед цим CEO компанії Twitter Джек Дорсі зробив у мережі допис: "Ми стоїмо поряд із Тімом Куком та компанією Apple (і вдячні йому за лідерство)!".

Раніше цього тижня подібні заяви зробили співзасновник мессенджера Whatsapp Ян Коум та керівник Google Сандар Пічай.

Як повідомляє видання Time, Каліфорнійський суд на цьому тижні постановив, що Apple має допомогти ФБР у розслідуванні стрілянини у Сан Бернардіно, надавши доступ до телефону зловмисника.

За рішенням суду, Apple зобов’язана створити оновлення для програмного забезпечення, яке би полегшило вгадування паролю на iPhone 5c.

Тім Кук зробив заяву, в якій він розповів про неспроможність компанії зробити це без спеціальної прошивки, яка б "зламала" захист пристрою.

Фото Markus Pacher/flickr.com

Також він наголосив, що IT-гігант проти вбудовування у телефони так званого "чорного ходу" для влади.

Такий прецедент лякає IT-компанії.

Юристи застерігають, що влада змушує виробників створювати програмні додатки і завантажувати їх на окремо визначені телефони через автоматичне оновлення.

Така можливість зламає довіру людей у власну безпеку та захист персональних даних.

"Зрештою, що потім зупинить владу від вимог завантажувати такі "оновлення" у телефони не злочинців, а лише підозрюваних?", - коментують справу юристи.

Реклама:

Головне сьогодні