Нобелівські лауреати, філософи, митці і науковці просять звільнити Надію Савченко

— 7 березня 2016, 12:04

Серед підписантів петиції Світлана Алексієвич (лауреат Нобелівської премії з літератури, Білорусь), Ельфріда Єлінек (лауреат Нобелівської премії з літератури, Австрія), Томас Венцлова (лауреат Нобелівської премії з літератури, Литва-США), Віктор Шендерович (письменник, Росія), Агнешка Холланд (режисер, Польща) та інші.

Підпсианти з-поміж 20 країн світу закликали європейських лідерів "вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, громадянки України, викраденої і поміщеної у в'язницю на понад 20 місяців в Російській Федерації".

Інтелектуали зауважують, що "наша здатність врятувати її життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і нашої відданості європейським цінностям".

[L]Ініціативу збору підписів під відкритим листом було запущено групою польських та українських інтелектуалів 5 березня. Протягом лише одного дня було зібрано понад 5 тисяч підписів.

Приєднатися до ініціативи можуть всі охочі – підписати відкритий лист можна тут.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.

При цьому Савченко заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Напередодні у ряді українських та європейських міст пройшли акції на її підтримку.

Реклама:

Головне сьогодні