Студент КПІ з батьком спроектували міні-електростанцію на морських хвилях

— 12 квітня 2016, 13:11

Проект вже здобув міжнародну нагороду — посів перше місце на конкурсі I-SWEEEP 2015 у США, пише видання Ain.ua.

Сьогодні винахідники беруть участь у півфіналі міжнародного конкурсу наукових інновацій Tech-I GIST у США, призовий фонд якого становить $200 тисяч.

Батько і син розповідають, що енергетикою хвиль люди займаються з 60-х років минулого сторіччя, однак досі не знайшли адекватного технічного рішення: всі розробки були малоефективні.

"Коливання повинні збігатися за частотою. А вітрова хвиля — то часта, то повільна, то висока, то низька. Тому всі сучасні системи показують хороші результати лише у штучному басейні на регулярній хвилі. Незважаючи на інвестиції у сотні мільйонів доларів, всі розробки поки на стадії пілотних зразків", — розповідає Михайло Литовченко-старший.

Дніпропетровські дослідники вважають, що помилка в самому принципі таких установок: ні поплавці, ні маятники не можуть ефективно виробляти енергію з вітрових хвиль.

Замість них син і батько Литовченки запропонували технологію хвилеріза-електростанції, яка складається з кількох валів, закріплених між двома буйками, котрі прикріплені за якір.

За будь-якої сили хвилі такий вал обертатиметься, вироблятиме електроенергію і опріснюватиме воду.

"Всередині одного з буїв розташовано насос високого тиску і механічний фільтр. Спочатку близько 10% морської води опріснюється на мембрані зворотного осмосу і спрямовується у збірну ємність для прісної води. Основна ж кількість морської води спрямовується до резервуару для вирівнювання тиску і далі — на гідротурбіну для генерації електроенергії. Після цього морська вода під звичайним тиском повертається у море", — пояснює Михайло Литовченко.

Як повідомляє Ain.ua, винахідники вже запатентували ідею і планують продавати свої установки. За їхніми словами, вартість однієї кіловат-години виробленої енергії — 10-12 центів.

Півфінал конкурсу Tech-I GIST триватиме до 1 травня, 30 учасників боротимуться за головний приз.

Реклама:

Головне сьогодні