Венеричні хвороби та війни за спадок: учені мають кілька теорій щодо того, чому більшість людей - моногамні

— 16 квітня 2016, 10:00

Із першого погляду здається, що один партнер на все життя – погана ідея, особливо з еволюційної точки зору. Продукування сперматозоїдів не забирає в чоловіка багато часу, отже, не надто доцільно з його боку "інвестувати" в одну-єдину жінку, котра довгих дев'ять місяців виношуватиме нащадка?

І жінкам теж, може, було б варто мати багато партнерів. Адже якщо діти народжені від різних татусів, у випадку хвороби вони будуть ліпше захищені.

Зі усіх цих причин моногамія – досить рідкісне явище серед ссавців та інших видів тварин. Та й чимало людських культур дозволяють полігамію, проте більшість чоловіків та жінок усе ж воліють жити парами, пише ВВС.

Фото olly18/Depositphotos

Чому так відбувається – ймовірне пояснення криється в страху перед хворобами, що передаються статевим шляхом. На це вказують результати дослідження, які наводить Nature Communications.

На думку вчених, перехід від полігінії (це коли один чоловік має кілька жінок) до моногамії здійснився понад 8 тисяч років тому, коли мисливці-збирачі поступово перетворилися на землеробів.[L]

Як вважає професор антропології Річард МакЕлерс, коли в невеликій спільноті мисливців-збирачів було 20-30 чоловіків, венеричні хвороби не становили великої загрози. Якщо якісь і циркулювали, то широко розповсюдитися не мали можливості та з часом зникали.

Спільноти ж землеробів швидко розросталися, і інфекція в полігінній групі поширювалася великими темпами та ставала масовою. Критична маса людей не давала хворобі зникнути, вирахували МакЕлерс та професор прикладної математики Кріс Баух із канадського Університету Ватерлоо.

Фото osons163/Depositphotos

Ось чому, вважають дослідники, суспільство перейшло до моногамії, встановило відповідні правила та заходилося карати тих, хто їх порушує, таким чином сприяючи поширенню інфекцій. Адже наші віддалені пращури не мали сучасних ліків, і спалах сифілісу, хламідіозу чи гонореї загрожував безпліддям або й гіршими наслідками.

Ще одна теорія щодо того, чому люди перейшли до моногамії, стосується вирощування дітей. Її висуває вчений із Університетського коледжу Лондона Кіт Опі, що присвятив цій темі дослідження 2013-го року.

"Самці, що не перебувають поряд зі своїм потомством, мають низький репродуктивний успіх, бо суперники приходять та вбивають цих дітей. Це недобре для самиць, але для самців це – катастрофа", - вважає дослідник.

Фото bigdan/Depositphotos

На його думку, саме запобігання інфантициду – головна причина переходу людини до моногамії.

Третя версія – це те, що в моногамному суспільстві землеробів стало простіше вирішуватися питання спадку, тобто землю доводилося ділити вже між меншою кількістю спадкоємців.

Щоправда, є й інші можливі причини переходу євразійців від полігінії до моногамії, зокрема жіноче суперництво та оберігання свого мужчини від чужих зазіхань.

Нагадаємо, кілька років тому науковці з'ясували, що вищий рівень окситоцину утримує чоловіків від потягу "розкидати" свої гени деінде.

Реклама:

Головне сьогодні