У віці "за 40" треба працювати лише три дні на тиждень – дослідження

— 19 квітня 2016, 11:19

Дослідники дізналися, що когнітивні здібності людей середнього віку покращуються, якщо тривалість їхнього робочого тижня становить до 25 годин.

Стандартний робочий тиждень в Україні триває 40 годин.

Якщо учасники дослідження працювали понад 25 годин на тиждень, результаті їхніх тестів погіршувалися, оскільки на них впливали втома і стрес, повідомляє The Independent.

Результати експерименту опубліковані у науковому виданні Інституту в Мельбурні.

В опитуванні взяли участь 3 тисячі чоловіків та 3,5 тисячі жінок — громадян Австралії. Їх попросили пройти низку когнітивних тестів, які б допомогли науковцям простежити ефективність їхньої роботи протягом тижня.

Виявилося, що ті, хто працював 25 годин на тиждень, мали найкращі показники. Натомість після 55-годинного робочого тижня учасники були втомленими настільки, що показали навіть гірші результати, ніж пенсіонери чи непрацюючі.

Фото stockasso/Depositphotos

Один із трьох авторів дослідження, професор Колін МакКензі з університету Кейо розповів: "Багато країн хочуть підвищити вік виходу на пенсію. Це означає, що більше людей працюють у похилому віці".

"Ефективність розумової діяльності залежить від робочих годин. Робота може бути мечем з двома кінцями: вона може стимулювати ефективність мозку, але водночас тривала діяльність у середньому віці викликатиме втому та стрес, що потенційно шкодить когнітивним функціям".

Науковці підкреслюють, що саме різниця у кількості робочих годин важлива для підтримки когнітивних функцій у середньому віці та у літніх людей. Це означає, що такі співробітники найліпше працюватимуть за умови часткової зайнятості.

У Великобританії громадяни виходять на пенсію у віці 68 років.

В Україні чоловіки йдуть на пенсію у 60 років, для жінок пенсійний вік поступово підвищується з 55 до 60 років.

Реклама:

Головне сьогодні