Гей-пара виграла суд у сурогатної матері, яка боялася віддати їм дитину

— 27 квітня 2016, 16:44

Патідта Кусольсанг народила дитину у січні 2015 року, однак вона не є біологічною матір'ю новонародженої Кармен.

Яйцеклітину для запліднення взяли у анонімної жінки-донора, батьком дівчинки став чоловік із подружжя — Гордон Лейк, пише The Independent.

Після пологів сурогатна мати спочатку віддала дитину парі, і ті разом поїхали з пологового будинка, але потім відмовилася оформлювати документи на дитину, які б дозволили батькам відвезти її додому — до іспанської Валенсії. Це сталося після того, як жінка дізналася, що чоловіки живуть у ЛГБТ шлюбі.

"Я думала, що дівчина потрапить до нормальної родини. Але, коли про все дізналася, почала хвилюватись за її виховання", — заявила жінка.

У гей-подружжя двоє дітей, народжених від сурогатної матері. Фото з сайту Bring Carmen home

Суд у справах сім'ї та неповнолітніх у Бангкоку 26 квітня дозволив законну опіку батькові Кармен, Гордонові Лейку.

41-річний Лейк та його чоловік-одноліток, іспанець Мануель Сантос, були змушені жити у Таїланді відтоді, як розпочали юридичну боротьбу проти сурогатної матері їхньої дочки.

Кармен від самого народження жила з батьками-чоловіками. У них є також маленький син, Альваро, народжений від сурогатної матері в Індії. Його біологічним батьком є другий чоловік з подружжя, Сантос.

Гордон Лейк та його чоловік Мануель Сантос виховують хлопчика й дівчинку. Вони є біологічними батьками дітей. Фото з сайту Bring Carmen home

Цю справу фахівці називали надскладною, адже закони Таїланду не визнають одностатеві шлюби та оплачуване сурогатне материнство. Щоправда, другий закон було прийнято, вже коли Кармен народилася.

Адвокат пари пояснив, що саме це дозволило його клієнтам набути офіційного батьківства.

Виходячи із зали суду, один із батьків дівчинки сказав: "Ми перемогли. Ми щасливі, що цей нічний жах скоро закінчиться".

У Facebook пара написала, що це видатний день для захисту ЛГБТ-прав: "Немає слів, які б могли передати наші почуття!... Сьогодні величний день для кохання, родини та правди. Це також видатний день для ЛГБТ-прав".

15-місячна Кармен не могла одержати документи від сурогатної матері, щоб батьки забрали її до Іспанії. Фото з Facebook Bring Carmen to home.

Поки подружжя не може залишити країну, адже сурогатна мати має право на апеляцію.

Лейк навіть створив краудфандингову сторінку, зібравши 36 тисяч доларів на покриття судових витрат та вимушеного проживання у Таїланді.

На ній чоловік пояснив, що агентство, яке опікувалося пошуком сурогатної матері, знало про орієнтацію пари, тож він не має гадки, чому жінка так поводилася.

Агентство, розташоване у Таїланді, зачинилося у липні 2015 року через ухвалений закон, який забороняє сурогатне материнство за гроші.

Щасливий Гордон Лейк почув вирок суду. Фото з Facebook Bring Carmen to home.

Кілька скандалів на цю тему уже вибухали у пресі: коли японський бізнесмен скористувався послугами тайських сурогатних матерів 13 разів, тож тепер має 13 дітей.

Інший випадок стосувався австралійської пари, які відмовилися від свого сина із синдромом Дауна, народженого громадянкою Таїланду. Саме ця ситуація призвела до обговорень і прийняття закону.

Реклама:

Головне сьогодні