У Львівській Політехніці тепер вчитимуть "Інтернету речей"

— 23 травня 2016, 12:09

З першого вересня львівський ІТ-кластер та Львівська Політехніка запускають бакалаврську програму "Інтернет речей".

Концепція курсу полягає у тому, що всі предмети побуту можуть обробляти інформацію, яка надходить із довкілля, обмінюватись нею та виконувати певні дії, в залежності від того, як їх запрограмують. Власне, як це робити практично і навчатимуть у ході бакалаврської програми.

"Подібну програму зараз має хіба Массачусетський Технологічний Інститут у Штатах. А він є технологічним університетом № 1 у світі, основним драйвером ІТ-галузі у Штатах. Переважно новинки, ідеї з’являються там. Тому ми намагаємось на них орієнтуватись", – розповідає Solution Architect компанії SoftServe та ідеолог програми Зеновій Верес.

До викладання на курсі залучать ІТ-фахівців. Зараз вони розробляють навчальну програму.

"Ми говоримо про фахівців рівня віце-президентів компаній, архітекторів, інженерів-розробників тощо", – уточнює Верес.

Практику студенти проходитимуть в ІТ-компаніях, так само теми бакалаврських робіт будуть давати ці структури.

Запуск такої програми у Львові – це часова та кадрова потреба – пояснює СЕО Львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський.

"У Львові щорічно випускаються 4106 спеціалістів ІТ-напрямку. Якщо вони здобуватимуть якісну освіту, то проблеми працевлаштування не існуватиме взагалі", – пояснює він.

[L]Серед викладачів люди, які вже запустили успішні проекти. Зокрема, розробники розумної кавомашини SoftServe та проекту управління електромобілями Теsla – Cypress.

До друзів програми належать також студенти Львівської Політехніки, які розробляють проект, спрямований на порятунок життя мотоциклістів. Коли мотоцикліст потрапляє у ДТП, він може серйозно постраждати, і не матиме змоги самостійно викликати швидку допомогу.

Система, яку розроблять студенти розумітиме, що сталася аварія і якщо за певний час мотоцикліст не поінформує, що з ним все добре, то система надішле на швидку допомогу повідомлення, що сталася аварія і подасть координати мотоцикліста.

Вступити на бакалаврську програму "Інтернет речей" можна буде на загальних засадах за результатами ЗНО.

"Умови вступу у нас нічим не відрізняються від умов вступу на інші спеціальності ЛП. Українська мова, математика і вибіркові предмети: фізика, історія або іноземна", – зазначає Верес.

На курс набиратимуть від 50 до 100 студентів. Вартість за рік навчання коливатиметься в межах 10 тисяч гривень, навчання буде тільки платним, оскільки такі правила встановлює держава, коли запускається нова програма.

Однак львівський ІТ-кластер подарує трьом найкращим вступникам стипендії, які покриватимуть вартість навчання.

Марічка Алексевич

Реклама:

Головне сьогодні