У дитячих конструкторах побільшало тем війни і насильства – дослідження

— 23 травня 2016, 15:31

Навіть один із найбільших у світі виробників конструкторів випускає все більше відповідних тематичних наборів.

Дослідники з Нової Зеландії стверджують, що серед конструкторів Lego нині переважають "ігри війни", адже виробник піддався на "гонку озброєнь", намагаючись привернути увагу дітей у нашу цифрову епоху.

Команда з університету Кантербурі проаналізувала випуски компанії і побачила, що частка іграшкової зброї у конструкторах зросла, пише The Guardian.

"Продукція компанії Lego не така безневинна, якою мала б бути. Насильство у цих конструкторах пішло значно далі, ніж просте наповнення геймплею", — сказав провідний автор дослідження Крістоф Бартнек.

У своєму звіті, який було рецензовано та опубліковано в онлайн-журналі PLOS ONE, дослідники підсумовують, що "Lego демонструє значне та показове зростання насильства".

Данська компанія виробляє іграшкові будівельні блоки з 1949 року. Перша зброя у конструкторах з'явилася 1978 року, коли було випущено набір із замками, мечами та булавами.

На думку дослідників, каталоги компанії подають насильство як захопливу гру. Фото TheDoodlingDino/Flickr

Автори дослідження стверджують, що нині іграшкова зброя міститься у 30% усіх конструкторів компанії.

На додаток, аналіз каталогів Lego з 1973 до 2015 року продемонстрував, що сценарії гри, зображені у наборах, стали жорстокішими.

"Наразі 40% від усіх сторінок каталогів містять якийсь тип насильства — зокрема, сценарії, які передбачають стрілянину чи загрозливу поведінку. Атмосферу актів насильства подають як захопливу гру".

До 30% іграшкових конструкторів данського виробника містять зброю. Фото nz brickfan/Flickr

Команда новозеландського університету вважає, що виробник просто відображає тренди сучасних дитячих розваг.

Речник компанії Lego Трой Тейлор заявив, що їхні продукти пропагують різні види ігрової активності, зокрема, будівництво, конструювання, фантазії та конфлікт.

"Як і решта типів гри, конфліктна гра є природньою частиною розвитку дитини. Ми завжди використовуємо гумор, де це можливо, бо він допомагає знизити рівень конфлікту".

У Lego переконані, що пропагують різні сценарії гри, і насильство просто є одним із них. Фото Mo Greene/Flickr
Реклама:

Головне сьогодні