Тест

Український додаток допомагає рахувати і рятувати безпритульних тварин

Платформа була створена в Україні для ідентифікації домашніх та безпритульних тварин, для об’єднання ветеринарів, кінологів, притулків та господарів, повідомляє Hromadske.ua.

Одна з цілей – підрахунок безпритульних тварин, щоб зменшити їхню кількість та збільшити випадки усиновлення таких собак.

Волонтерам необхідно дві години роботи протягом трьох днів у визначеній частині міста, мобільний телефон з інтернетом та додаток платформи AnimalID info, щоб порахувати безпритульних собак столиці.

Спочатку місто розбивається на сектори чотирьох кольорів. Правило — сектори однакових кольорів не мають бути поруч. Волонтери рахують їх тільки у червоних секторах — це приблизно чверть міста.

Фото hromadske.ua

Волонтер робить фото собаки без ошийника, у додатку для мобільного позначає стать та особливі прикмети. Далі програма автоматично позначає координати тварини.

Інформація відразу зберігається на сайті, і надалі до неї має доступ тільки адміністратор.

Коли волонтер закінчує роботу, він повідомляє адміністратора, який автоматично отримує загальну кількість у секторі. Таким чином, за формулою вираховують загальну кількість безпритульних тварин у всьому місті.

Фото hromadske.ua

"Ми повністю будемо мати аналітику, на основі якої організація Nature Watch розробляє рекомендації для роботи муніципалітетів, громадських організацій. А ми вже на основі цього будемо розробляти ІТ-рішення", — каже один із засновників проекту Віктор Копач.

За його словами, реєстр та платформа дають можливість громадськості контролювати комунальні підприємства, вакцинацію від сказу, стерилізацію.

У перспективі співробітник комунального підприємства, відловлюючи тварину, відразу її фотографує та автоматично розміщує фото на сайті.

Далі на платформі можна відслідковувати що відбувається з твариною — її лікують, вакцинують, стерилізують. Після цього з’являється можливість усиновлення.

Волонтери і розробники наводять приклад Львова: торік, за їхніми словами, у Львові було близько 500 безпритульних собак. Відколи з ними провели роботу у місті, лвів’яни забрали з комунального підприємства більше трьох сотень тварин.

Наразі програма не потребує державних дотацій. Учасники надають програмне забезпечення безкоштовно всім, хто готовий взятися за роботу, — і громадським організаціям, і міській владі.