Стівен Хокінг назвав найбільші загрози для людства

— 29 червня 2016, 13:41

Науковець також висловив стурбованість можливістю війни зі штучним інтелектом, адже, на його думку, цілі машин можуть відрізнятись від наших.

Відомий на весь світ теоретик поскаржився, що "ми точно не стали менш жадібними чи менш дурними" у нашому ставленні до навколишнього середовища за останнє десятиріччя.

Про це Хокінг розповів в інтерв'ю легендарному телеведучому Ларрі Кінгу у шоу Larry King Now на телеканалі Ora TV, повідомляє The Independent.

Професор заявив: "Шість років тому я попереджав про забруднення і перенаселеність, з того часу усе стало лише гірше. Кількість населення виросла на півмільярда з часу того інтерв'ю, і кінця цьому не видно.

Якщо ці темпи збережуться, до 2100 року на землі мешкатиме 11 мільярдів людей. Забрудненість повітря зросла на 8% за останні 5 років. Понад 80% населення урбаністичних регіонів живе за умов небезпечного рівня забруднення атмосфери.

Це, а також викиди СО2 у повітря… Чи буде запізно попередити небезпечний рівень глобального потепління?".

Космолог також виступив на науково-практичній конференції Starmus на іспанському острові Тенеріфе, присвяченій глобальному потеплінню.

Чи зможе штучний інтелект розвивати сам себе? Фото techcrunch.com

Занепокоєння професора також стосується майбутнього штучного інтелекту, а саме використання розумних технологій в озброєнні.

Він сказав: "Схоже на те, що уряди залучені у гонку озброєнь штучним інтелектом, проектуючи "розумні" літаки та зброю. Фінансування проектів, безпосередньо корисних для людського роду, таких, як поліпшення медичного обстеження, схоже, має нижчий пріоритет.

Я не думаю, що переваги штучного інтелекту обов'язково стануть корисними. Щойно машини досягнуть критичної точки, а саме зможуть розвиватися самостійно, ми не зможемо передбачити, чи їхні цілі співпадатимуть з нашими", — застеріг Хокінг.

На конференції в Іспанії вчений також розповів про свої амбітні плани "намалювати" карту повної, відомої нам частини всесвіту, використовуючи паттерни випромінювання.

Є надія, що робота космолога зможе пролити світло на темну енергію, які змушує всесвіт розширюватися швидше, ніж було передбачено раніше.

Реклама:

Головне сьогодні