"За 20 хвилин – зруйноване життя": лист батька 20-річного ґвалтівника сколихнув Інтернет

— 9 червня 2016, 10:01

Нещодавно парубка засудили до 6 місяців ув’язнення і трьох років випробного терміну. Надзвичайно м'який вирок суду сколихнув соцмережі, але справжню бурю в Інтернеті здійняв текст звернення до судді батька Брока. У ньому він назвав те, що скоїв Тернер "20-хвилинною дією", котра не повинна перекреслити юнакові все життя.

Цим відкритим листом поділилася в Twitter професор права Стенфордського університету Мішель Доубер. А згодом з'явився й ще один його варіант, "доповнений" користувачкою Twitter Александрою Озері. Вона дописала у дужках жирним шрифтом те, що, на її думку, забув додати батько Брока.

Обидві версії наводить сайт Metro.

"Події 17-18-го січня (зґвалтування непритомної жінки) глибоко і назавжди змінили Брокове життя. Він більше ніколи не буде безтурботним собою, з легким характером та приязною усмішкою... (яка була в нього весь той час, поки він ґвалтував молоду жінку, гадаючи, що його не спіймають)".

Зі слів Тернера-старшого, його син потерпає від тривоги та депресії. Парубок, котрий завжди так полюбляв стейк рібай та не міг встояти перед чіпсами (ці милі деталі не мають відношення до зґвалтування, яке він скоїв), тепер їсть хіба що щоби не вмерти з голоду (бо, зґвалтувавши людину, він зруйнував своє життя і багато інших).

"Його життя ніколи не стане таким, про яке він мріяв, і заради якого він так тяжко працював. Це надмірна ціна за 20 хвилин дії (тобто зґвалтування) із його 20-річного життя…", - наголосив батько.

На його думку, те, що Брок решту свого життя буде зареєстрований як той, хто скоїв сексуальний злочин, вплине на його майбутню роботу та взаємодію з людьми та установами. Він вважає неправильним так карати свого сина, котрий раніше не скоював правопорушень і не чинив насильства.

(Вказувати на той факт, що це лише перше його згвалтування, це ніби казати, що в когось це перше вбивство або перший теракт, це все одно злочин.)

Батько запевнив, що Брок налаштований на те, щоби зробити багато добра для суспільства, зокрема донести до своїх ровесників, яку небезпеку несуть у собі "вживання алкоголю та сексуальний проміскуїтет" (а це не відноситься до справи, бо він має говорити про те, що не повинен був нікого ґвалтувати).

Брок Тернер у суді

Ця тема сколихнула соцмережі та ЗМІ. Зокрема з'явилися й групи підтримки Брока, "майбутнього Олімпійського чемпіона", і меми з засудженням "стенфордського ґвалтівника".

Як пише The Huffington Post, лист Тернера-старшого можна вважати стислим втіленням "культури зґвалтування", котра досі живе в суспільстві.

На думку авторки статті, Емми Грей, людям безпечніше думати, що ґвалтівник – це якесь чудовисько, що ховається в тіні, а не жива людина, котра має батьків, друзів та колег.

"Той факт, що Брок, із точки зору його батька, "завжди був людиною, з котрою хотіли бути поруч як чоловіки, так і жінки", може бути на 100% правдою. Але його "легкий характер" не позбавляє його здатності скоїти сексуальне насильство. Так само, як його вражаючі здобутки в плаванні або його любов до стейків рібай…", - наголошується в статті.

Алкоголь магічним чином не перетворює людину на ґвалтівника. І йдеться зовсім не про проміскуїтет, а про напад, про світ, у якому молоді чоловіки вважають, що мають право доступу до тіл молодих жінок, підсумовує Грей.

Нагадаємо, торік у Великобританії запустили кампанію, спрямовану проти найбільшого та найболючішого для жертв зґвалтування міфу – що це вони самі своїм вбранням провокують нападників.

Реклама:

Головне сьогодні