Тест

У який український виш краще не вступати?

Із них – 101 випадок здирництва.

80 університетів не гарантують вибір дисциплін студентами. У понад 150 випадків ВНЗ не надають повної інформації про себе.

У перший день вступної кампанії виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний презентував результати моніторингу порушень в українських ВНЗ.

Про них можна дізнатися на сайті Profrights. Ресурс фіксує зареєстровані порушення і візуалізує їх на карті та за допомогою діаграм.

"Інформацію ми отримували з відкритих джерел: повідомлень правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстру досудових розслідувань, повідомлень із медіа, від викладачів та студентів. Вони проходили ретельну перевірку. серед усіх порушень було зафіксовано й 47 випадків недотримання прав викладачів", – розповів Єгор Стадний.

У вищих навчальних закладах по всій Україні зафіксовано 381 порушення. Фото profrights.org. Для збільшення натисніть на зображення

Зі 101 випадку вимагання неправомірної грошової вигоди зафіксовано 26 випадків хабарів на сесії та 24 хабарі під час вступу.

12 історій, коли зі студентів вимагали гроші за поселення у гуртожиток або примушували працювати в гуртожитках (наприклад, на вахті).

Незаконні благодійні внески –12, розбазарювання майна –17 випадків.

[L]10 перевірених порушень полягали у примусовій практиці, невиплаті стипендій.

Антилідерами в рейтингу київських вишів за версією CEDOS стали: МАУП, НАУ, Київський медуніверситет імені О. Богомольця.

Відзначилися й житомирська філія Торгово-економічного університету та філія Університету харчових технологій у Кам'янці-Подільському.

Зафіксовано порушення й у Львівському інституті економіки і туризму, Аграрному львівському університеті й Комерційній академії.

Антилідери в рейтингу вишів. Фото profrights.org. Для збільшення натисніть на зображення

Примусові відробітки за поселення в гуртожитки практикують у Харківському політехнічному.

Зафіксовано порушення в Одеській юридичній академії, Університеті харчових технологій та Медичному університеті.

Ужгородський і Мукачівський університети відзначилися хабарями на сесії. До них у переліку порушників приєдналися виші Миколаївщини й Черкащини.