Кабмін схвалив боротьбу з плагіатом. Створять сховище академічних текстів

— 22 липня 2016, 13:00

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Створення сховища дозволить автоматизувати пошук плагіату", – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич на засіданні уряду.

За її словами, створення такого сховища дозволить навчальним і науковим установам автоматизувати процес пошуку плагіату в академічних працях студентів і наукових співробітників.

[L]Міністр підкреслила, що це є частиною політики Міністерства освіти і науки по боротьбі з плагіатом у академічному середовищі.

На створення сховища необхідно близько 180 тисяч гривень, які будуть виділені з коштів державного бюджету, передбачених для міністерства.

Як раніше писала "Українська правда. Життя", докторська робота Катерини Кириленко "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" містить цитування без посилань на авторів робіт, а також псевдонаукові твердження.

Як зазначила у авторській колонці професорка і доктор філософських наук Тетяна Пархоменко, "близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими".

Так само без посилань на авторів Катерина Кириленко використала тексти інших науковців для написання підручника "Культура і наука".

У відповідь на наведені у тексті Тетяни Пархоменко факти, Катерина Кириленко заявила, що її робота не містить плагіату ані в юридичному, ані в моральному вимірах.

І заявила, що стаття є "частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка".

Як зазначив доктор фізико-математичних наук, завідувач лабораторією відділу нелінійної фізики конденсованого стану Інституту теоретичної фізики ім. М.Боголюбова НАН України Сергій Шарапов, від НАН теж надіслано відповідний запит до Міносвіти.

Боротьба з плагіатом у наукових колах почалася з дисертації Катерини Кириленко

Науковці, які також порівнювали текст дисертації та оиргінали робіт на проекті "Диссернет" http://life.pravda.com.ua/columns/2016/04/20/211240/, навіть порівняння тільки з трьома обраними статтями показує досить високий відсоток плагіату (а саме 6% від всього тексту дисертації), який йде майже суцільним текстом в області порівняння.

Крім того, запозичений майже дослівно текст Щербини-Яковлєвої є типовим прикладом псевдонаукової маячні, яка як епідемія розповсюджується в Україні, про що раніше писала УП: У докторській Катерини Кириленко знайшли псевдонауку про лептони.

"Отже, дисертація Катерини Кириленко містить не просто плагіат, а псевдонауковий плагіат. Це є обставиною, що обтяжує її провину перед українською науковою спільнотою", підсумували Дмитро Якубовський та Сергій Шарапов з Інститут теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України.

Однак у середині травня експертна комісія Харківського педуніверситету постановила, що дисертаційна робота Катерини Кириленко "є самостійним науковим дослідженням".

1 липня Атестаційна колегія МОН розглядала питання дисертації Катерини Кириленко і не скасувала докторський науковий ступінь дружини віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка.

Реклама:

Головне сьогодні