Ораза-байрам. 7 традиційних страв кримських татар

— 6 липня 2016, 17:25

Відзначати його кримські татари почали 5 липня.

Протягом 3 днів святкування заведено відвідувати старших людей, запрошувати гостей у свій дім, зробити пожертву для нужденних. Традиційно на Ораза-байрам дарують подарунки, проводять час із дітьми та одягають найкраще вбрання.

Це свято радості, усмішок, молитов – і звісно, смачної їжі. Приготувати традиційні кримськотатарські страви можна за рецептами Сrimeantatars.club.

Чебуреки

Напередодні свята у родинах заведено смажити й пекти, щоби з запахом випічки привабити духи померлих. Традиційно за день до Ораза-байраму смажать саме чебуреки, одну із найвідоміших страв кримських татар.

Локум

Локум випікають із дріжджового тіста. Для начинки використовують фарш із додаванням прянощів та спецій. Страву вважають візитною карткою кримськотатарської кухні.

Кашик аш

Відомий кримськотатарський суп починають готувати із виліплення пельменів. Вважається, що у хорошої господині на ложці їх повинно вміститися не менше 12.

Бурма з м'ясом

Напередодні Ораза-Байраму заведено зарізати барана. Бурма також готується із солодкою начинкою, наприклад, гарбузом та горіхами. Традиційна ж випічка з м'ясом і картоплею обов'язково має бути на столі.

Дьорт кесме

Солодощі – неодмінний компонент кожного святкового столу, особливо, якщо страва приготована за старовинним рецептом із тіста й кисломолочного сиру.

Джевізлі бойнузчиклар

Рогалики з горіховою начинкою готуються із додаванням води з оцтом до тіста. Правильна начинка до тіста має кілька таємниць.

Курабіє

Печиво курабіє стало найпопулярнішою стравою за межами кримськотатарської кухні. Його готують із добре розкатаного тіста, яке після випікання щедро присипають цукровою пудрою.

Наталія Вуйтік

Реклама:

Головне сьогодні