Тест

Батьків, які привчають дітей до веганства, можуть карати в'язницею в Італії

Ельвіра Савіно, депутатка правоцентристської партії Forza Italia, запропонувала власний проект закону.

Відповідно до нього, батьків, які виховують дітей до 16 років у традиціях веганства, можна карати позбавленням волі, пише The Guardian.

Італійські медіа уже назвали скандальний документ "законом Савіно".

За словами ж самої депутатки, він спрямований на "засудження нерозсудливої та небезпечної поведінки батьків, що погіршує здоров'я неповнолітніх", йдеться в матеріалі італійської газети La Repubblica.

[L]Ельвіра Савіно уточнює, що "нерозсудливою" вона називає дієту без м'яса, яєць, молочних продуктів, відсутність яких позбавляє дітей необхідного заліза, цинку, вітаміну В12 та інших необхідних для розвитку організму вітамінів.

У 2008 році депутатка Савіно стверджувала, що вегетаріанство навіть у найсуворіших його проявах може бути корисним для здоров'я жінки. Тоді рух за дієту без м'яса ставав дедалі популярнішим в Італії.

"У мене немає заперечень, якщо вибір стосовно свого харчування робить доросла людина. Проблема виникає тоді, коли старші вирішують замість неповнолітніх", – акцентує депутатка.

Щоб уникнути ідеологічних суперечок, Савіно запропонувала давати 1 рік в'язниці за примусове утримання дитини на веганській дієті з можливістю продовження терміну перебування за ґратами, якщо маляті ще немає 3 років.

На думку депутатки, обов'язково повинні бути покарані батьки, чиї нащадки віком від 2,5 до 6 років захворіли, отримали травми чи померли в результаті нестачі білка в організмі.

Італійське суспільство по-різному реагує на рішучість Савіно.

Президент наукової організації Italian Society of Food Science Андреа Гіселлі розповів виданню La Repubblica, що дієти з надмірною кількістю цукру й жиру викликають більше проблем зі здоров'ям, ніж ризики дефіциту веганської дієти.

Повинні бути покарані батьки, чиї діти віком від 2,5 до 6 років захворіли від нестачі білка в організмі. Фото oksun70/Depositphotos

Публічне обговорення проблеми веганства у дитячому віці спровокували кілька зафіксованих випадків виснаження у дітей.

У червні цього року 2-річний хлопчик провів кілька діб у відділенні інтенсивної терапії в лікарні Генуї. Через дієту, яка виснажила малечу, лікарі проводили лікування вітамінної недостатності.

Раніше, в середині квітня, італійський суд виніс рішення про те, що жінка з Бергамо повинна готувати м'ясо для свого сина хоча б один раз на тиждень. На неї поскаржився батько хлопчика.