Суворі батьки виховують дітей-брехунів – психологи

— 22 серпня 2016, 18:00

Психотерапевт Філіппа Перрі вважає, що надто вимогливі батьки створюють атмосферу, в якій діти не почуваються безпечно, коли говорять правду. Свою позицію вона описала для The Daily Mail.

Уся брехня створюється спільно, коли батьки не дозволяють дітям казати правду, а потім звинувачують їх цьому – наполягає експертка.

Коментарі Перрі супроводжують дослідження канадійської психологині Вікторії Телвар, яка провила експеримент для визначення природи дитячої брехні.

Доктор Телвар обрала 2 школи у Західній Африці – одну із вільними правилами та іншу із серйозною системою покарань.

[L]Психологиня грала з учнями у спеціальну гру, де діти визначали, який об'єкт видає певний звук, не бачачи його. Дорослі виходили з кімнати, а після повернення просили розповісти, які речі звучали і чи підглядали учасники під час експерименту.

Доктор Талвар виявила, що у закладах із менш суворим підходом діти говорили правду і брехали приблизно на такому однаковому рівні.

У той час як у закладах із застосуванням покарань, діти одразу починали казати неправду і робили це дуже впевнено.

Філіппа Перрі, аналізуючи дослідження, розповіла: "Школа стала машиною для виховання дуже вправних та ефективних брехунів, оскільки не намагається боротися із цим".

"Якщо дитина бреше просто для того, щоб викрутитися із неприємностей, то ця неправда ­– не лише її проблема. Вона просто стає співтворцем ситуації, – наголошує Перрі.

Cуворі батьки можуть зробити зі своїх дітей дуже вправних та правдоподібних брехунів. Фото anrymoscow/Depositphotos

Домашня атмосфера створена таким чином, що дитина не почувається безпечно, коли хоче у чомусь зізнатися. Тому не можна карати її за це.

Ми не даємо абсолютно ніякої користі дітям, якщо сваримо їх за брехню. Нам потрібно бути зацікавленішими у тому, яка наша роль у цій ситуації. Але бути жорсткими та суворими ­– ніяк не допоможе".

Реклама:

Головне сьогодні