Олімпіада-2016. З чим вона назавжди увійшла в історію ​

"Живи своєю пристрастю", – саме під таким девізом 5-21 серпня пройшла перша в історії Олімпіада в Південній Америці.

У Бразилію прибула рекордна кількість 12 500 атлетів, які змагалися за 306 медалей в 42 видах спорту.

Дехто з них встановив 65 олімпійських та 19 світових рекордів. Трійку лідерів сформували Сполучені Штати Америки, Великобританія та Китай.

Олімпійські ігри 2016 – вже історія. "Українська правда. Життя" наводить вісім історій, які точно запам’ятаються із Ріо.

ЛЕГЕНДАРНИЙ ФЕЛПС

Найкращий спортсмен всіх часів, як називають 31-річного американського плавця Майкла Фелпса, в Ріо-де-Жанейро здобув найбільшу кількість нагород – 6 медалей – 5 золотих та 1 срібну.

Таким чином він став, вдумайтеся, 23-разовим олімпійським чемпіоном. Саме стільки золотих медалей він зміг вибороти на Олімпіадах з 2004 по 2016 рік. Також за цей час він здобув 5 срібних та 2 бронзові нагороди.

Майкл Фелпс став 23-разовим олімпійським чемпіоном. Фото зі сторінки

Таких високих досягнень, які належали б одному спортсмену, ще не було в історії спорту.

При цьому далеко не завжди Фелпс показує приклад, гідний ідеального спортсмена. У пресі з’являлося чимало історій про нього з "душком": і про вживання марихуані, і про водіння у нетверезому стані, і про ДТП.

Він полюбляє казино і грає в покер (у 2012-му в Лас-Вегасі навіть виграв 100 тисяч доларів).

Але нещодавно став батьком і, каже, почав серйозніше ставитися до життя.

ІСТОРІЯ ДЛЯ КІНОСТРІЧКИ

Ще в одній історії Олімпіади Фелпс зіграв роль другого плану. Головним героєм став Джозеф Скулінг – плавець із Сінгапура, який на минулій Олімпіаді у Лондоні не зміг піднятися вище 26 місця.

Ще за 4 роки до того, у 2008-му, під час Олімпійських ігор в Пекіні 13-річний Джозеф був на сьомому небі від щастя, коли сфотографувався зі своїм кумиром, непереможним Майклом Фелпсом.

В Ріо ж сінгапурець став автором гучної сенсації, коли обійшов Фелпса у фінальному запливі на 100 метрів баттерфляєм, встановивши новий олімпійський рекорд (50,39с).

Це золото – перша в історії Сінгапура олімпійська медаль. Як винагорода для Джозефа – нове фото з кумиром дитинства, вже на п’єдесталі, та грант на 1 мільйон доларів від держави.

БЛИСКАВКА В РІО-ДЕ-ЖЕНЕЙРО

Всесвітньовідомий ямайський легкоатлет Усейн Болт завоював відразу три золоті нагороди на різних дистанціях.

З Ріо він поїхав вже у статусі 9-разового олімпійського чемпіона та все ще найшвидшої людини планети на прізвисько "Блискавка".

Усейн Болт з Ріо поїхав вже у статусі 9-разового олімпійського чемпіона. Фото

За підрахунками журналу "Forbes" нині Болт посідає 32-ге місце в переліку найбагатших спортсменів світу – його річний дохід оцінили в 32,5 мільйони доларів.

Зваживши усі "за" і "проти", ямаєць одразу після завершення Олімпійських ігор оголосив про завершення кар’єри.

ЗЕЛЕНА ПОМИЛКА

Басейн олімпійського водного центру з зеленою водою розбурхав, напевно, усі світові засоби масової інформації.

Спочатку організатори заявляли, що нічого шкідливого у воді немає і змагання можна продовжувати, але спортсмени жалілися на болі в очах.

Як виявилось, працівник центру влив у басейн 80 літрів перекису водню, який заблокував дію хлорки. Внаслідок хімічної реакції вода просто зацвіла.

Добре, що перед змаганнями з синхронного плавання воду все ж замінили.

ДОНОР ОЛІМПІАДИ

Штефан Хенце, німецький тренер збірної з веслувального слалому потрапив в автокатастрофу, коли їхав на таксі в Ріо-де-Жанейро, і помер через несумісні з життям травми голови.

Близькі Хенце, який був срібним призером Олімпіади-2004, ухвалили рішення передати на трансплантацію його серце, нирки і печінку.

Таким чином, він врятував життя чотирьом людям.

СПОРТИВНА СОЛІДАРНІСТЬ

Під час забігу на 5 тисяч метрів спортсменка з Новозеландії Ніккі Хемблін продемонструвала, що таке спортивна солідарність та олімпійський дух. Вона допомогла американці Еббі Д’Агостіно, яка впала перед самісіньким фінішем, підвестися на ноги.

Розчулилися навіть судді, які дозволили обом дівчатам бути у фіналі.

Д’Агостіно під час падіння зазнала важкої травми, розриву зв’язки, й арену залишила на візку.

А от Ніккі Хемблін у вирішальному забігу фінішувала шостою з вісімнадцяти учасниць.

А ДЕ РОСІЯ?

Німецьке видання Bild опублікувало медальний залік Олімпіади, пропустивши 4-те місце, на якому ці Ігри завершила Росія.

[L]Таким чином німці дотрималися обіцянки, яку дали напередодні змагань: ігнорувати всі перемоги російських атлетів на знак протесту проти масового вживання ними допінгу за згодою і під контролем уряду і спецслужб РФ.

Власний, альтернитивний, рейтинг запропонували і в Новій Зеландії. Там рахували співвідношення – кількості медалей до кількості жителів країни.

Відповідно до нього, збірна України з одинадцятьма нагородами посіла 53-те місце, збірна Росії – 42-ге, збірна США, яка в Ріо здобула аж 121 медаль, – 43-тє.

Переможцем же медального заліку, якщо рахувати по-новозеландськи, стала збірна Гренади – для цього країні з населення у 106 тисяч жителів вистачило однієї медалі.

У п'ятірці лідерів також Багами, Ямайка, Нова Зеландія і Данія.

КАПІТАН КОЗАЦЬКОГО ЧОВНА

30-річний українець Юрій Чебан виборов друге і останнє золото в Ріо-де-Жанейро для України.

Ця Олімпіада – фінальна в його кар’єрі. І могла завершитися зовсім не так тріумфально.

Через нові правила відбору до фіналу, які ухвалили незадовго до Олімпіади, вийшло непорозуміння – через технічну помилку українця не включили до фінального запливу. Але Юрій помітив невідповідність у результатах і сам вказав на це суддям.

Патріотично розфарбований човен Юрія Чабана, – з козаками і тризубом, – став справжнім символом незламного українського духу в далекій Бразилії

Розуміючи, що останній шанс на медаль втрачати не можна, у фіналі Юрій відпрацював на межі своїх можливостей – и фінішував першим, з олімпійським рекордом.

Його патріотично розфарбований човен, з козаками і тризубом, став справжнім символом незламного українського духу в далекій Бразилії.

Роксана Касумова, спеціально для УП Життя

Реклама:

Головне сьогодні