#чорнийпротест. Флешмоб проти заборони абортів у Польщі захоплює Facebook

— 26 вересня 2016, 18:00

У п'ятницю, 23 вересня, у Польському сеймі обговорювалися 2 законопректи щодо абортів – один цілковито забороняє переривати вагітність, а інший – дозволяє аборт до 12 тижня вагітності.

Першу пропозицію представив комітет законодавчої ініціативи "Стоп аборт" ("Stop Aborcji"). Вона передбачає введення повної заборони на аборти і кримінальну відповідальність для тих, хто спричинить смерть ненародженої дитини.

[L]Проект іншого комітету, "Рятуймо жінок" ("Ratujmy Kobiety") – "Про права жінок і свідоме батьківство". Він пропонував лібералізувати правила й дозволити жінці робити аборт до кінця 12-го тижня вагітності.

Депутати не підтримали законопроект про повну заборону абортів в цілому, проголосувавши за його доопрацювання та залучення Комісії справедливості й прав людини, повідомляє польський телеканал TVN24.

Поляки відреагували на наближення до заборони абортів та кримінальної відповідальності за них "чорним протестом" – вони одягли чорне, висловлюючи солідарність із жертвами майбутнього закону, і вийшли на протест під будівлю Польського сейму.

Висловити свою позицію щодо свідомого переривання вагітності вирішили не тільки мешканці Польщі, а й українські користувачі соцмереж. Вони викладають пости із із хештегами #czarnyprotest, #чорнийпротест, #blackprotest, додаючи слова "Моє тіло – моє діло".

"В 21-му столітті ні для кого не секрет, що підвищення народжуванності і зменшення абортів досягається не заборонами, а просвітницьою діяльністю, а також реформами у сферах охорони здоров'я та соціального забезпечення… Однак часом бажання правих популістів виставити себе рятівниками нації перемагає здоровий глузд. Я вважаю ці заходи такими, що порушують базові права людини і що вони призведуть до більшої дискримінації жінок у Польщі", – пише Тетяна Саніна.

"Коли ми на початку квітня були у Варшаві, потрапили на виставу-протест проти обмеження прав жінки і можливого прийняття відповідних законів. Процесія закінчувалась інквізиційною стратою на головній площі міста. Не думала, що такі закони можуть прийматись у європейській країні в 2016 році. Всерйоз цього не сприймала. Аж дотепер", – ділиться Мар'яна Хемій.

"Не хочу обговорювати, чому жінки йдуть на аборт. Так буває. Так було. І так буде. Не буде легального ринку, значить, з'явиться нелегальний у підвалах і лівих акушерських", – говорить Юлія Шулімова.

У Польщі законодавча заборона переривання вагітності уже давно викликає суспільний резонанс. Польща може стати не тільки єдиною країною Європейського Союзу, а й однією з небагатьох у світі, де аборти на законодавчому рівні будуть неприйнятними.

Реклама:

Головне сьогодні