Тест

Оголошено ім'я лауреата Нобелівської премії-2016 з медицини

Нобелівським лауреатом став Йосінорі Осумі (Yoshinori Ohsumi) за "дослідження механізмів аутофагії".

Аутофагія – фундаментальний процес для деградації та утилізації клітинних компонентів. Поняття означає "самопоїдання".

Як наукову концепцію її почали розробляти у в 1960-х роках, коли дослідники вперше помітили, що клітина може знищити власний вміст, утворюючи мішковидні бульбашки, які доставляються у лізосоми для деградації, йдеться на сайті премії.

Труднощі у вивченні феномена існували доти, поки Йосінорі Осумі не провів серію блискучих експериментів на початку 1990-х років.

Дослідник використав пекарські дріжджі, щоб ідентифікувати гени, необхідні для аутофагії. Потім він продовжував з'ясовувати основні прояви цього процесу у дріжджів, довівши, що такі ж складні механізми відбуваються і у клітинах людського організму.

Відкриття Осумі змінило розуміння того, як клітина переробляє власний вміст. Його дослідження відкрили шлях до розуміння фундаментальної важливості аутофагії у багатьох фізіологічних процесах, наприклад, адаптації людини до голодування або відповідь організму на інфекції.

Мутації в генах аутофагії можуть спричинювати різні захворювання. Сам процес залучений до розвитку важковиліковних хвороб, на зразок раку і неврологічних недугів.

У 2016 році на премію претендували 273 науковці. Вони подавали свої проекти до кінця січня цього року. Навесні та влітку члени Нобелівського комітету оцінювали роботи кандидатів, щоб у жовтні у Каролінському інституті оприлюднити своє остаточне рішення.

Напередодні Нобелівський комітет надіслав конфіденційні запрошення кандидатам.

Традиційно Нобелівську премію з медицини чи фізіології присуджують за важливе відкриття у галузі. На премію номінують наукові розробки, які змінили наукову парадигму та мають велику користь для людства.