Харківські астрономи створили унікальний каталог Чумацького шляху

— 14 листопада 2016, 17:00

Група харківських астрономів на чолі з професором Петром Федоровим створила каталог Чумацького шляху, повідомляє DT.UA.

"Відмінною особливістю нашого каталогу є те, що він містить показники абсолютних власних руху зірок. Це перший і поки що єдиний каталог з такою кількістю абсолютних власних рухів. Сьогодні є, звичайно, і більші, але вони містять відносні власні рухи зірок, тобто вони визначені відносно якої-небудь відомої системи відліку", – розповів Федоров.

[L]За словами астронома, новий каталог містить приблизно таку ж кількість об'єктів, як і каталог "Гайя". Але на відміну від нього, буде містити абсолютні власні рухи зірок, отримані зі спостережень із Землі, в той час, як телескоп "Гайя" виконує спостереження в космосі.

Новий каталог ХРМ-2 використовуватимуть для дослідження кінематики Чумацького шляху, що дозволить відповісти на питання, як зірки рухаються в просторі.

Група харківських астрономів на чолі з професором Петром Федоровим створила каталог Чумацького шляху. Фото Alexmit/Depositphotos

"Використання даних нашого каталогу, ймовірно, дозволить заглянути значно далі вглиб галактики, зрозуміти, чи рухаються зірки тільки під впливом гравітаційних сил, чи, може, ще й під дією тих сил, які сьогодні пов'язують з темною енергією, або темною матерією, отримати відповідь на запитання, як рухаються зорі різних спектральних класів. А коли ми дізнаємося, як відбувається рух, за якими законами, тоді зможемо відповісти і на питання, чому вони рухаються", – додає дослідник.

Реклама:

Головне сьогодні