"Мене звати Бана. Це мій шанс вижити або померти". Чи справжній твітер 7-річної дівчинки з Алеппо?

— 16 грудня 2016, 12:45

У зв'язку із неймовірною популярністю повідомлень дівчинки ламаною англійською, виникло питання, чи справді твітить дитина, яка перебуває в облозі.

Проект журналістських розслідувань Bellingcat, що використовує дані з відкритих джерел, зокрема з соціальних мереж, дослідив, чи справді ці твіти англійською пише маленька дівчинка з оточеного східного Алеппо, пише Громадське.

Його автором є Нік Вотерз – аналітик проекту відкритих даних, колишній військових британської армії.

За три місяці на 7-річну Бану підписалося 284000 людей. Вона робила репости численних новинних повідомлень та написала більше 700 власних твітів.

Профіль Бани у Twitter був створений 24 вересня 2016-го. Кілька видань написали про неї. Вони стверджували, що їхні журналісти говорили з Фатімою, мамою Бани по Skype. Також про неї писали такі видання, як Telegraph і Quartz.

@AlabedBana стала предметом безлічі різних новинних матеріалів – від коротких повідомлень до документальних фільмів та інтерв'ю через Skype. Вона викликала жвавий інтерес у різних політиків.

Дійшло аж до того, що Асад порівняв @AlabedBana і її профіль з "терористами або їхніми симпатиками". На цьому етапі Бана перестала бути простою дівчинкою, а її існування та політичний активізм стали загрозою для репутації самого Асада.

[L]Одним з найперших і чи не найпростіших припущень стало те, що повідомлення Бани в твітері публікуються не зі східного Алеппо, а з Туреччини або з іншого регіону Сирії.

Дослідивши відео, розміщені на Periscope і Twitter з її даху, зокрема кадри, на яких її чітко видно, ми можемо стверджувати, що їхня геолокація відповідає наступним координатам 36 ° 12'16.2 "N 37 ° 11'09.8" E. У той час, як Бана публікувала твіти, ця територія контролювалася бойовиками й вона є частиною східної частини Алеппо.

Це місце, як каже на відео в Periscope Фатіма, — їхня домівка. Геолокація всіх відео або фотографій, які публікували Бана, її мати Фатіма або її батько поза межами їхньої квартири також вказує на місцевість поблизу їхньої квартири.

Станом на 8 грудня 2016 року у профілі було опубліковано 580 ​​твітів, підписаних різними іменами: 121 був підписаний "Бана", 181 "Фатіма" або "мама Бани", один підписаний "Мухамед" (брат Бани), 124 не підписані.

Там є велика кількість ретвітів – понад 153. Тому твіти самої Бани — в меншості, а більшість написана Фатімою. Стилі написання твітів дуже різняться зі зрозумілих причин. Твіти підписані Баною містять дуже прості мовні конструкції. Витончені фрази свідчать про те, що твітт писала Фатіма, а не Бана.

Також ставлять під сумнів, чи можуть Бана і Фатіма мати доступ до електроенергії та Інтернету в місті, яке було зруйноване в результаті війни.

Дівчинка та її сім'я мають доступ до електроенергії завдяки панелям сонячних батарей, які встановлені на даху.

Акаунт Бани постійно атакують тролі та особи, які прагнуть його дискредитувати. Йдеться не лише про образливі коментарі на її сторінці, а й про фейкові облікові записи, створені спеціально для дискредитації і Бани, і Фатіми.

Портал Bellingcat уже працював над перевіркою достовірності аккаунта Бани, коли ввечері 27 листопада вона постраждала від авіаудару.

Акаунт @AlabedBana опублікував тоді дві світлини – уламки на вулиці між її будинком і сусідньою будівлею. Це стало причиною, чому Джоан Роулінг ретвітнула її повідомлення – і зробила таким чином акаунт ще більш популярним.

4 грудня район, у якому проживає Бана, захопила урядова армія Асада. Фатіма зробила ще один пост – і видалила акаунт.

І хоча акаунт уже відновили, нині періодичність публікації твітів є відчутно нижчою. В інтерв’ю Al Hayat батько Бани Гассан підтвердив, що їхній будинок бомбардували і що вони були змушені знайти інше місце проживання.

За три місяці на 7-річну Бану підписалося 284000 людей. Вона робила репости численних новинних повідомлень та написала більше 700 власних твітів. Фото twitter.com

Коли повстанці в Алеппо зазнали поразки 14 грудня 2016 року, Фатіма звернулася до міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Ця країна допомогла організувати короткотривале перемир’я за добу того і далі намагається провести евакуацію з міста.

Найбільш правдоподібно, що твітер-акаунт @AlabedBana веде Фатіма. У такий спосіб вона розповідає історію своєї доньки, дитини зі східного Алеппо.

Це не робить аккаунт інструментом пропаганди для поширення недостовірної інформації: враховуючи те, які події відбуваються в Алеппо, кожен звіт щоденного життя буде заполітизованим.

Реклама:

Головне сьогодні