Понад 10 тисяч дітей у Києві не ходять до звичайних шкіл

— 20 лютого 2017, 10:40

У столиці суттєво зросла кількість дітей, які навчаються на екстернатній, індивідуальній та дистанційній формах навчання.

Про це свідчать дані, отримані "Українською правдою. Життя" у відповідь на інформаційний запит до Київської міської державної адміністрації.

Як відомо, батьки дітей, що навчаються в альтернативних школах (працюють без ліцензії місцевого управління освіти) чи обирають шлях хоумскулера (навчати дитину самостійно вдома) оформлюють дітей на екстернатну чи дистанційну форми навчання.

Як видно з даних Департарменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, якщо у 2013-2014 навчальному році кількість дітей на екстернатній формі навчання становила 1568 осіб, то вже у 2015-2016 -ому їх побільшало на майже 700 дітей. Точна кількість школярів на екстернаті у Києві – 2262 дитини.

У столиці суттєво зросла кількість дітей, які навчаються на екстернатній, індивідуальній та дистанційній формах навчання. Для збільшення натисніть на документ

Так само суттєво зросла кількість тих, хто вчиться на дистанційні формі навчання: 19 осіб у 2014-2015 навчальному році і вже 103 у 2015-2016.

Динаміка серед індивідуальної форми навчання теж позитивна. Якщо у 2013-2014 навчальному році було 532 дитини на такій формі навчання, то у 2015-2016-ому їх вже 1225.

[L]Крім того, у Києві є 51 приватна школа – тобто та, яка працює за ліцензією і видає атестат державного зразка. Там навчається 6958 учнів.

Тобто 10 548 учнів столиці навчаються поза межами комунальних навчальних закладів. (загалом в Києві налічується трохи більше 254 тисяч учнів).

Як відомо, в Києві налічується кілька десятків так званих альтернативних шкіл. З-поміж них можна виділити сімейні (коли їх засновують кілька сімей для навчання своїх дітей та дітей друзів-знайомих, такі школи є абсолютно не некомерційними), та комерційні альтернативні — вони теж працюють без ліцензії, але мають на меті отримання прибутку.

Попри те, що тема приватних та альтернативних шкіл на слуху у всіх через увагу ЗМІ, їхня кількість аж ніяк не є великою, як це може здатися на перший погляд.

За даними Міністерства освіти і науки, приватних шкіл в Україні 1,1% (180 приватних шкіл, в яких навчаються 23,5 тисяч учнів). За останні 2 роки їхня кількість зросла, як і кількість учнів, які в них навчаються.

Школи Києва, де діти навчаються на екстернаті – 58 комунальних шкіл, 7 приватних та ще 7 — вечірніх.

Школи, де діти навчаються на індивідуальній формі навчання – 195 шкіл, де навчають 655 дітей.

Школи, де діти навчаються на дистанційній формі навчання (всього 28 дітей).

10 548 учнів столиці навчаються поза межами комунальних навчальних закладів. Фото Vaicheslav/Depositphotos

Довідка: згідно з законодавством, крім класно-урочної форми навчання передбачені екстернат, індивідуальна форма навчання та дистанційна. Після закінчення навчання на кожній з них учень отримує атестат державного зразка. Попри схожості, кожна з них має особливості.

Екстернат. Передбачає самостійне опанування навчального матеріалу учнем. Він має здавати у контрольні роботи і реферати у школі, в якій оформлений на навчання на цю форму, там таки він здає ДПА. Приватні школи з екстернатом: "Очаг" (Харків), "Афіни" (Київ), "Фокус освіти" (Київ), МИР (Харків), "Квітка життя" (Вінниця).

Індивідуальна форма навчання. Передбачає, що вчитель приходить до дитини додому її навчати. Застосовується переважно для діток з різними захворюваннями, або живуть у селах і селищах (коли кількість учнів у класі становить менше 5).

Дистанційне навчання. Навчання за допомогою комп’ютерних технологій та інтернету (через скайп, електронну пошту різні додаткові програми та сервіси). Проходити можна наприклад в таких приватних закладах: "Ангстрем" (Харків), "Всезнайко" (Київ), "Оптима" (Київ), "Афіни" (Київ), "Квітка Життя" (Вінниця)

Іноді дітей оформлюють дітей на заочну форму навчання. Передбачена чинним законом Про освіту. Йдеться про самостійне навчання та виконання контрольних вдома, здача та захист контрольних – у школі.

З приватних шкіл є у таких: "Очаг", у державних – у київській Школі екстернів, 328 школі (на Оболоні), МУШ (Кловський узвіз).

Реклама:

Головне сьогодні