Хлопчик у 3,5 років із лялькою? Британські вчені кажуть, що він може бути геєм

— 13 березня 2017, 17:10

Об'єкти і люди з якими у дитинстві граються діти можуть дати пояснення їх сексуальній орієнтації.

Таке припущення існувало вже давно, однак вчені Кембріджського університету нещодавно змогли провести ґрунтовне дослідження з цього приводу, пише журнал Science.

За минулі десятиліття інші дослідження намагалися показати, що те з чим дитина грається може передбачити її подальшу сексуальну орієнтацію. Але здебільшого це були досліди із малою вибіркою.

Нове масштабне дослідження – відслідковували понад 4500 дітей протягом перших 15 років їхнього життя – ґрунтується головним чином на дослідах, проведених у 1970-х роках американським дослідником Річардом Гріном, який провів кілька десятиліть досліджуючи сексуальність.

За минулі десятиліття інші дослідження намагалися показати, що те з чим дитина грається може передбачити її подальшу сексуальну орієнтацію. Але здебільшого це були досліди із малою вибіркою. Фото pavsie/Depositphotos

Прагнучи уточнити висновки Гріна, психолог Кембріджського університету Мелісса Хайнс збирала дані від батьків, які спостерігали за своїми нащадками та повідомляли різні аспекти їхньої поведінки.

За приклад стереотипно чоловічої гри брали забавки із іграшковими вантажівками, боротьбу та ігри з іншими хлопчиками. Типово жіночими назвали ляльки та гру з іншими дівчатами.

[L]Вчені досліджували дитячі ігри у віці 2,5, 3,5 і 4,75 років, і розташували їх за шкалою від одного до 100. Більш низькі бали означали типово жіночі ігри, а більш високі бали – чоловічі.

У підсумку результати у балах вчені порівнювали із даними інтернет-опитування про сексуальність, яке провели серед піддослідних дітей.

Починаючи з 3,5-річного віку, вчені виявили, що хлопчики, які гралися із вантажівками та дівчатка, які грали у ляльки, повідомляли, що гетеросексуальні у віці 15 років.

При цьому підлітки, які вказали, що вони геї чи лесбійки, були більш схильні до "гендерно-невідповідних" ігор.

Діти, які гралися не у "свої" іграшки у віці 4,75 років, зрештою у підлітковому віці "перебирали" показник норми. Лесбійки в середньому мали на 10 пунктів вище за шкалою, а геї – на 10 пунктів нижче.

"Я думаю, що це чудово, що типова поведінка у дитинстві проявляється вже у віці 3,5 року. Результати дослідження допомагають нам зрозуміти мінливість сексуальної орієнтації і можуть дати розуміння витоків цієї мінливості", – зазначила науковиця Гу Лі, яка теж представниця Кембріджського університету.

Реклама:

Головне сьогодні