Суд ЄС каже, що роботодавці можуть забороняти носіння хіджабу

— 14 березня 2017, 13:29

Суд Європейського союзу виніс рішення про те, що роботодавці зможуть забороняти співробітницям-мусульманкам носити хіджаб на роботі.

Про таке рішення суду у вівторок, 14 березня, пише Sky News.

Справа була порушена за позовами двох жінок – однієї із Франції та ще однієї із Бельгії – які були звільнені зі своїх посад після відмови зняти головні убори.

Бельгійка Саміра Ехбіта працювала реєстратором у міжнародній охоронній компанії G4S. Її звільнили із формулюванням, що у компанії існує негласне правило, яке забороняє співробітникам носити видимі ознаки релігії на робочому місці.

Ехбіта оскаржила рішення в бельгійських судах, стверджуючи, що вона піддається дискримінації на роботі за ознакою її релігії.

Суд Європейського союзу виніс рішення про те, що роботодавці зможуть забороняти співробітницям-мусульманкам носити хіджаб на роботі. Фото odua/Depositphotos


У другому випадку, інженер-конструктор Асма Буняві була звільнена із консалтингової компанії Micropole, після того, як клієнт поскаржився на носіння нею ісламської хустки.

Жінка теж подала до суду, та її справа дійшла до Касаційного суду у Франції.

[L]Розглянувши ці два позови суд Європейського союзу виніс таке рішення: "Внутрішнє правило підприємства, яке забороняє видиме носіння будь-яких політичних, філософських або релігійних ознак, не є прямою дискримінацією.

Однак, за відсутності такого правила, готовність роботодавця враховувати побажання клієнта, щоб його не обслуговували у мусульманській хустці, не може вважатися професійною вимогою, що може виключати дискримінацію".

Це не перший випадок судових тяжб з приводу демонстрації релігійних атрибутів на робочому місці. У 2013 році співробітниця British Airways Надя Евейда виграла знакову юридичну битву за право носити хрест на роботі.

Європейський суд з прав людини ухвалив, що вона, будучи коптською християнкою, піддалися дискримінації за релігійною ознакою.

Цікаво, що три інших позивача, які теж відстоювали свої християнські права, програли свої справи.

Реклама:

Головне сьогодні