Незрячі бандуристи чотири місяці не отримують зарплати

— 25 квітня 2017, 16:29

Бандуристи чоловічої капели "Карпати" Українського товариства сліпих чотири місяці не отримують зарплату.

65% цього колективу – незрячі, пише "Радіо Свобода".

Попри затримку з виплатою зарплати, щодня капела проводить репетиції і постійно дає концерти, пропагуючи кобзарське мистецтво.

Фото: "Радіо Свобода"

Для Василя Надича участь у капелі – душевна реабілітація. Він приходить на репетиції п'ять разів на тиждень.

"Я маю роботу, почуваюсь рівноправним громадянином. Зараз мене тримає надія, що, може, буде зарплата", – каже незрячий чоловік.

"Доводиться економити на всьому", – додає інший бандурист Петро Герасіка. Він живе на 1247 гривень соціальної допомоги на місяць.

Їхній колега Андрій Станько, у якого двоє маленьких дітей, живе з родиною на соціальну допомогу з інвалідності (трішки більше 1000 грн), і грошей, котрі держава виплачує на дитину – ще 860 гривень.

Дружина зараз не працює, доглядає дітей.

"Я використовую у борг ще кредитну картку, бо просто вижити неможливо. Наша зарплата тут, у капелі, 3200 гривень, але чотири місяці вже не виплачують. Торік теж була затримка, але не так довго", – розповів Станько.

Незрячі бандуристи стали заручниками непорозуміння між Мінсоцполітики і УТОС.

Вони не могли дійти згоди щодо переліку професій працівників підприємств і організацій УТОСу, яким держава виплачуватиме зарплату.

"У цьому році кошти були виділені і надійшли на рахунок Фонду соцзахисту. Але нам сказали, що поки не буде перелік професій затверджений, доти не буде фінансування. Цей перелік вже підписаний 15 лютого, але він довго візувався, бо УТОС відстоював свою позицію перед міністерством і це все зволікалось", – зауважила керівниця Львівської обласної організації УТОС Любов Кукуруза.

На думку урядовців, зволікав із затвердженням УТОС.

Заступник міністра Наталія Федорович переконує, що сформувати такий список професій було необхідно, щоб здорові люди не паразитували на тих, хто з вадами здоров’я.

[L]"24 мільйони гривень цього року перерахувала УТОС держава на громадські організації. Це дуже велика сума. В УТОС 1200 працівників, з інвалідністю – 55%. Кошти розподіляє правління, яке складається з керівників підприємств. А ще держава надає численні пільги.

Перелік професій мав бути визначений, це вперше зроблено. Бо не може бути так, що більше у переліку професій тих людей, які обслуговують, аніж тих, кого реабілітують. Спільно ми визначили остаточний перелік професій і УТОС 10 лютого нам надав список і ми одразу підписали", – зауважила Наталія Федорович.

За словами Любові Кукурузи, лише днями у міністерських кабінетах нарешті підписали паспорт бюджетної програми на цей рік.

Незрячі бандуристи повинні отримати свою зарплатню уже до кінця місяця.

Реклама:

Головне сьогодні