"На службі": Як вівчарка Центуріон допомагає поліції знаходити вибухівку

— 14 червня 2017, 14:26

У кінологічному центрі Львівського обласного управління МВС живе німецька вівчарка на ім’я Центуріон.

У кінологічному центрі Львівського обласного управління МВС живе німецька вівчарка на ім’я Центуріон

Після спеціалізованих тренувань собака став офіцером поліції, а тепер допомагає шукати вибухівку й наркотики.

Працівники кінологічного центру Львівського обласного управління МВС називають його одним із найкращих службових псів.

[L]"Пам’ятаю, що одразу помітив його добрі очі. З пошуковиками часто так — вони дуже спокійні й ласкаві, на відміну від тих, хто працює на розшуку. Ті собаки переважно злісні, бо навчені на затримання", — пояснює молодший інспектор центру Микола Писко.

До закладу Центуріон потрапив уже дорослим та мав базові навички, якими повинен володіти пес-пошуковик.

"Що на наркотики, що на вибухівку – собак дресирують грою. Є м’ячик, пес до нього звикає настільки, що вже не може жити без нього. Пізніше цю іграшку він шукає у будь-якому місці по запаху. Потім у цей м’ячик додають різні запахи вибухівки чи зброї, він їх запам’ятовує і згодом вже шукає без м’ячика. Так само ми тренували і Центуріона", — пояснює Писко.

Микола згадує, що якось їм довелося виїхати до військової частини, на територію якої підкинули сумку з невідомим вмістом.

Собака обнюхав торбу, утім нічого не знайшов. Натомість — тричі зупинився і сидів, показуючи, що тут є вибухівка чи зброя, біля турнікета на вході.

"Ніхто не міг зрозуміти, чому так, доки нам не пояснили, що за півгодини до нашого приїзду була чистка зброї і солдати виходили на КПП та руками трималися за ту трубу. І залишки мастила, які вони не змили до кінця водою, Центуріон відчув та прийняв за небезпечні", — додає Микола.

Через натренованість та чутливість пес часто виїжджає на пошуки вибухівки. Кінолог згадує, що з вівчаркою неодноразово її знаходили – не рідше, ніж зброю та патрони.

"Різні бували випадки. Центуріон завжди відповідально ставиться до завдань, але ані його, ані мене вже нічого не дивує — в останні два роки ми виїжджаємо на будь-який невідомий предмет", — розповідає кінолог.

У буденному житті Центуріон радше шукає собі їжу, бо їсти — його найулюбленіша справа після роботи.

"Він у нас харчовик, для нього їжа дуже важлива. Якщо подивитися на інших собак, то вони спокійно ставляться до харчів, повільно обідають, а цей — ні", — жартома зауважує Микола.

Реклама:

Головне сьогодні