У вишах стало на 1500 молодих науковців більше – заступник Гриневич

— 23 червня 2017, 13:55

В Україні спостерігається тенденція щодо "омолодження" університетської науки – торік кількість молодих вчених у ВНЗ збільшилася на понад 1,5 тисячі осіб.

В Україні спостерігається тенденція щодо "омолодження" університетської науки. Фото DragonImages/Depositphotos

Про це відзвітував заступник міністра освіти Максим Стріха, повідомляє прес-служба відомства.

"Одним з важливих факторів такого "омолодження" є конкурс наукових робіт молодих вчених, у якому взяли участь 114 вишів, було подано 439 проектів, з яких 79 будуть профінансовані", – розповів Стріха.

Він відзначив, що торік для фінансування конкурсу МОН виділило трохи більше 12 мільйонів гривень, однак цього року видатки було значно збільшено.

[L]За словами заступника Гриневич, на наукові роботи вже виділено понад 30 мільйонів гривень.

Уперше в цій сумі передбачено 3,6 мільйона гривень капітальних видатків, які дозволять закупити для науковців необхідне обладнання.

Окремо Стріха розповів про наукові досягнення українців, які спрямовані на підвищення обороноздатності та безпеки України.

Загалом таких проектів виконувалося більш як півсотні.

Приміром, вчені Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна створили основну складову імпульсного георадару. Він дозволяє з більшою ймовірністю на відстані виявляти нерозірвані боєприпаси та міни у рослинах та верхньому шарі ґрунту.

Робота науковців з Харківської політехніки дасть змогу кардинально підвищити енергетичну забезпеченість вітчизняних танків, збільшивши їх потужність з 1200 до 1500 кінських сил, а рівень форсування – до 92 к.с./дм3.

У Київському національному університеті технологій та дизайну проходить розробка нового асортименту одягу для поранених та шпитального одягу з гнучкою морфологічною структурою. Так, уже виготовлено експериментальні зразки жилетів для поранених та створено конструкцію шпитальної білизни для лежачих хворих.

Реклама:

Головне сьогодні