Робота і стрес: терпіти не можна працювати

— 8 червня 2017, 11:00

За результатами опитування, проведеного сайтом rabota.ua, більше 40% українців піддаються впливу стресу на робочому місці. А п'ята частина учасників дослідження в такому стані перебуває постійно.

Як боротися зі стресом на робочому місці і як уникнути наслідків для власного здоров'я і кар'єри - поради від експертів
rabota.ua.

Наприклад, майже 60% учасників опитування нa сайті rabota.ua вважають, що з колії їх "вибивають" надмірні навантаження і нереальні дедлайни. Якщо ви належите до числа таких людей, спробуйте проговорити ситуацію, яка склалася, з начальством. Але до неї варто підготуватися заздалегідь: проаналізуйте всі свої завдання, час, який йде на їх виконання і т.н. Ця інформація допоможе побудувати конструктивний діалог з керівництвом. Звичайно, в тому випадку, якщо воно готове чути своїх підлеглих.

1. Спробуйте зрозуміти, що для вас є джерелом негативних емоцій на роботі.

До речі, нерозуміння очікувань і сподівань керівництва - це ще одна з найбільш поширених причин виникнення стресових ситуацій на роботі. Більше 30% учасників тематичного опитування на rabota.ua скаржаться саме на відсутність чіткості в постановці завдань і відсутності зворотного зв'язку від менеджерів вищої ланки. І тут рекомендація може бути одна: діалог з чітко озвученою вами проблемою і вашим баченням її рішення. Звичайно, його результат залежить від рівня професіоналізму вашого керівництва та від його зацікавленості в вас як співробітника. Але це вже зовсім інша історія.

2. Якщо причину стресу не вдається ліквідувати, дайте собі відповідь на питання, чи готові ви і далі працювати в таких умовах.

Звісно, обсяг роботи і терміни - це далеко не всі проблеми, з якими нам доводиться стикатися на роботі. Причиною дискомфорту і хвилювань можуть бути фактори, на які впливати практично неможливо. Наприклад, проблеми у взаєминах - з колективом або конкретною людиною, особистий конфлікт з керівництвом і т.д. В таких умовах важливо відповісти собі на одне питання. Чи є у вас дійсно вагомі мотиви продовжувати роботу в даній компанії, чи отримуєте ви щось, заради чого варто залишатися тут? Наприклад, 66% учасників дослідження rabota.ua, відповідаючи на питання, що вас тримає на стресовій роботі, відповіли просто: "Відсутність кращих пропозицій". Якщо вагома причина є - шукайте способи боротьби зі стресом або, принаймні, мінімізувати його наслідки. Якщо немає - шукайте можливість змінити своє життя і, звичайно, роботу.

3. Навчися боротися зі стресом і приймати рішення.

Серед шляхів зняття робочого стресу найпопулярнішим виявилося відвідування сайтів з працевлаштування. Саме так заспокоюють свої нерви більше 42% учасників опитування. Діє метод дуже просто: людина бачить, що в критичній ситуації, коли нерви вже не витримають, вона зможе скористатися однією з сотні можливостей - і поміняти роботу. На другому місці знаходиться спорт: більше 30% відновлюють душевну рівновагу в спортивних залах і на бігових доріжках. І закривають трійку лідерів засобів боротьби зі стресом заспокійливі препарати. Але чи варто ваша стресова робота вашого здоров'я в світі, де безліч можливостей, - вирішувати тільки вам.

Реклама:

Головне сьогодні