"Вдячність повинна жити і дихати". Проект "Відзнаки Героїв Небесної Сотні" розширює команду

Вдячність повинна жити і дихати. Проект Відзнаки Героїв Небесної Сотні розширює команду

8 червня офіційно завершується пілотний етап проекту "Встановлення відзнак на честь Героїв Небесної Сотні", до участі у наступних етапах запрошуються усі небайдужі.

Документальні книги і фільми, присвячені загиблим на Майдані; поезії, пісні, меморіали, дошки пошани – як у великих містах, так і на сільських майданчиках – їх не злічити.

Безліч великих і малих ініціатив, покликаних виговорити біль перших смертей, що відкрили відлік у цій війні.

Так, у селі Жорнівка діти власноруч висадили дерева у дендропарку імені Віталія Васільцова – з ініціативи активіста Андрія Павленка.

У столиці засновано сквер "Небесної Сотні" з ініціативи Жені Кулеби.

У столиці засновано сквер "Небесної Сотні" з ініціативи Жені Кулеби

А професор Дрезденського університету, кандидат фізико-математичних наук Ґуннар Суханек заснував премію імені Ігоря Костенка – за кращу магістерську роботу студенти "Львівської Політехніки" отримують відзнаку та грошову винагороду розміром 500 євро – ці кошти науковець виплачує особисто.

Очікується встановлення 15 іменних державних стипендій імені героїв "Небесної Сотні".

Проект "Відзнаки героїв" – ініціатива родичів полеглих під час Революції Гідності, що об’єдналися в громадську організацію "Родина Героїв Небесної Сотні".

Відтепер сенсом життя тих, хто втратив найрідніших людей, стали пошуки справедливості у судах; вшанування пам’яті героїв та, власне, продовження їхньої справи – через втілення суспільно-важливих культурних, освітніх та інших проектів під загальною назвою "Відзнаки героїв".

Сенсом життя тих, хто втратив найрідніших людей, стали пошуки справедливості та втілення суспільно-важливих культурних, освітніх та інших проектів під загальною назвою "Відзнаки героїв"

Кожен із проектів прив’язаний до особистості одного з героїв – для початку було обрано чотирьох наймолодших і одного старшого активіста.

Так утворилася "Мистецька резиденція імені Назара Войтовича", покликана об’єднати художників; "Тревел-грант імені Богдана Сольчаника", що має на меті підтримати молодих науковців можливістю поїхати на міжнародну конференцію в Кембридж або Оксфорд; "Відзнака імені Дмитра Максимова", що надається за досягнення в розвитку спорту і фізкультури для осіб із інвалідністю; уже є заслужені власники антикорупційної відзнаки імені Юрія Поправки; на черзі – відзнака імені Устима Голоднюка, що підтримуватиме здобутки тих, хто обрав своїм шляхом військовий фах.

Так утворилася "Мистецька резиденція імені Назара Войтовича", покликана об’єднати художників

Свого часу "Українська правда. Життя" вже писала про "Відзнаки" детальний матеріал. Нині ж проект росте та потребує "свіжої крові" – нових людей, здатних розробляти та втілювати наступні ініціативи та проекти.

"Відзнаки героїв" мріють втілити мрії Сергія Нігояна, який хотів стати актором, Сергія Кемського, молодого політолога, що писав також аналітику та поезію.

Будь-які здібності стануть у нагоді – на часі інформаційний супровід, розробка туристичних маршрутів тими шляхами, якими подорожували полеглі майданівці, підтримка футбольних турнірів для молоді, адже більшість із героїв обожнювала футбол.

"Відзнака імені Дмитра Максимова", що надається за досягнення в розвитку спорту і фізкультури для осіб із інвалідністю

Вітаються ті, хто готовий влітку на волонтерських засадах працювати на мистецькому майданчику у селі Травневому на Тернопільщіні. Ігор Костенко мріяв спроектувати і побудувати малу електростанцію для енергозбереження – можливо, це завдання по силі вам?

На підтримку проекту "Відзнаки героїв" висловилися сучасні літератори, громадські та культурні діячі.

ВОЛОДИМИР БОНДАРЧУК,

голова ГО "Родина Героїв Небесної Сотні", син загиблого на Майдані Сергія Бондарчука, громадський активіст:

Проект "Відзнаки героїв" направлений, в першу чергу, на те, щоб розповісти про кожного з героїв "Небесної Сотні". Про те, якими людьми вони були, які в них були мрії, чого вони прагнули у своєму житті.

За три з половиною роки після Революції Гідності – а вона досі не закінчилася – як ніколи потрібні приклади жертовності, любові до власної країни і патріотизму.

Проект "Відзнаки героїв" дозволяє долучитися до життя кожного з героїв "Небесної Сотні".

Ми намагаємося долучити до реалізації проекту не лише громадські організації, але і місцеві громади, де виріс і сформувався кожен із полеглих.

Надзвичайно важливо на цьому етапі для нас реалізувати мрію усіх героїв. І ми чекаємо на підтримку громадських організацій, місцевих громад, де росли, навчалися і формувалися як особистості загиблі активісти.

У рамках проекту ми хочемо дати можливість таким самим молодим, патріотичним хлопцям і дівчатам реалізувати те, що не встигли реалізувати наші герої.

Ольга Климко, ініціатор і керівник проекту "Встановлення відзнак на честь Героїв Небесної Сотні"

ОЛЬГА КЛИМКО,

ініціатор і керівник проекту "Встановлення відзнак на честь Героїв Небесної Сотні":

Вдячність повинна жити і дихати.

Проект "Відзнаки Героїв" втілює мрії сміливців з "Небесної Сотні", він має на меті створити події, прив’язані до особистості кожного з них. Те, що його надихало, починає поступово втілюватися кожна з відзнак розкриває характер Героя.

Ми чекаємо на свіжий погляд, на нових людей, готових генерувати ідеї та створювати наступні відзнаки!

ЄВГЕН БИСТРИЦЬКИЙ,

виконавчий директор Міжнародного Фонду "Відродження":

Сама ідея проекту дуже хороша. Я б сказав би – вона просто видатна.

Близькі родичі тих, хто загинув на Майдані хочуть розпочати ініціативи, які спрямовані на підтримку молодих людей, їхнє тяжіння до майбутнього, до науки, до громадської діяльності, до мистецтва.

Родичі спираються на інтереси, які існували в їхніх близьких, або на їх мрії. Це увічнення пам’яті про героїв "Небесної сотні" в інших людях. Дати їм можливість пройти той шлях, який не пройшли ті, хто загнули на Майдані.

Ґуннар Суханек, доктор Дрезденського Технічного Університету, кандидат фізико-математичних наук, засновник відзнаки імені героя "Небесної Сотні" Ігоря Костенка

ҐУННАР СУХАНЕК,

доктор Дрезденського Технічного Університету, кандидат фізико-математичних наук, засновник відзнаки імені героя "Небесної Сотні" Ігоря Костенка:

Ті, котрі загинули на Майдані, стояли за європейську Україну. У них були ідеали, у них були принципи – те, що й потрібно людям сучасної України.

Потрібні якісь приклади, за якими можна було би стежити. Це перше.

Друге – щоб про них не забули. Не знаю, що буде, але вони заслуговують, щоб про них не забули. Може бути, що за 25 років скажуть: "Не знаю, хто такий цей Медвєдєв, але Ігоря Костенко я знаю!"

А що стосується грошової винагороди – я би не хотів, аби гроші на подібні відзнаки виділив хтось із Міністерства абощо. Має бути достатньо українських патріотів – фірм, організацій, власників бізнесу абощо, котрі обирають свого героя і кажуть: ми робимо це не тільки для своєї країни, а й для себе.

БРАТИ КАПРАНОВИ,

письменники, видавці, громадські діячі:

У "Небесній Сотні" воює колишній працівник нашого видавництва Анатолій Ілліч Нечипоренко.

Ми завжди пам'ятатимемо його, пам'ятатимемо ті дні. І усі українці мають пам'ятати, бо саме вони слугують камертоном для усієї нашої боротьби. А боротьба триває, і якщо припиниться ми програємо.

Сергій Жадан, письменник, волонтер, громадський активіст

СЕРГІЙ ЖАДАН,

письменник, волонтер, громадський активіст:

Проект "Відзнаки героїв" ініційований родинами наших загиблих хлопців із "Небесної сотні". Проект полягає в тому, що є система грантів, стипендій, які даються молодим громадянам України для їхньої освіти і для їхньої самореалізації в тих галузях, в яких працювали загиблі хлопці із "Небесної сотні".

Мені здається, проект важливий і актуальний: з одного боку, від засвідчує нашу пам'ять і нашу повагу, з іншого боку, проект спрямований в майбутнє, спрямований на виховання нового покоління українців.

Тому, користуючись нагодою, закликаю всіх підтримати проект "Відзнаки героїв"!

ЛЮДМИЛА ТАРАН,

письменниця, журналістка:

Упевнена: проект "Відзнаки Героїв" своєчасний і перспективний.

Справді, це чи не найкращий спосіб увічнити пам’ять про героїв Небесної Сотні, яка втілюється в конкретні справи.

Вони реалізація тих ідеалів і прагнень, за які пролито кров на Майдані. Ця ініціатива консолідує громадян, залучає всіх небайдужих: так триває Революція гідності.

Зрештою, це чудова нагода для ветеранів АТО долучитися до проекту, який обіймає різні сфери: мистецтво, наукові дослідження, військовий вишкіл тощо.

СВІТЛАНА ПОВАЛЯЄВА,

письменниця, журналістка:

Чому я вважаю підтримку і розвиток ініціатив вшанування пам’яті Небесної Сотні надзвичайно важливими?

Тому, що це наша сучасна українська історія, свідками і творцями якої ми всі є. А оскільки ми є творцями і свідками, ми маємо унікальну можливість залишити цей спадок максимально деталізованим і непідробним – без маніпуляцій, ідеологічних міфів та пропаганди.

[L]Люди, котрі – без перебільшення – врятували Державу, повернули колесо історії, відродили віру в Людяність і в Україну, та – загинули, беззбройні але незламні – за всіх нас – мають жити в пам’яті всіх наступних поколінь українців.

І не лише на меморіальних дошках, а й у живих потоках свідомості і дій – можливо, своїх колись улюблених незавершених справ, своїх, перерваних героїчною смертю, уподобань і нездійснених мрій.

Вдячність – дуже важлива риса. Якщо нація не дякує своїм героям і рятівникам – вона занепадає.

Ми не маємо права на занепад, адже герої Небесної Сотні загинули за наше щасливе і вільне життя, вони беззбройні йшли під кулі ворога для того, щоби відбулися ми, відбулася Україна. Ми завжди маємо пам’ятати про це і ця пам’ять, ця вдячність, повинна дихати і жити.

МИКОЛА РЯБЧУК,

письменник, публіцист, аналітик:

Це справді найкращий, найдостойніший спосіб ушанувати загиблих. Вважатиму за честь долучитися до проекту.

Ті, хто хочуть приєднатися до роботи над "Відзнаками героїв", можуть звертатися за адресою: [email protected], шукайте проект у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/RG.NebesnaSotnia/?fref=ts

https://www.facebook.com/VidznakaGeroiv/?fref=ts ,

а також на сайті: http://heavenly-hundred.org.ua/

Революція Гідності перетекла у стадію Еволюції Гідності – і в силах кожного цей процес підтримати.

Олена Максименко, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні