У Китаї гей виграв суд проти клініки, яка його "лікувала" примусово

— 4 липня 2017, 12:24

38-річний чоловік із Китаю подав до суду на психіатричну лікарню та відсудив компенсацію за примусову конвертаційну терапію.

38-річний чоловік із Китаю подав до суду на психіатричну лікарню та відсудив компенсацію за примусову конвертаційну терапію. Фото Rawpixel/Depositphotos

Це перша така перемога в країні, де поступово виникає рух правозахисту ЛГБТ, пише The New York Times з посиланням на The Associated Press.

Суд міста Жумадіан у провінції Хенань наказав міській психіатричній лікарні опублікувати у місцевих газетах вибачення та виплатити чоловіку 5000 юанів (735 доларів).

[L]Китаєць, якого преса називає Ю., був примусово запроторений до закладу у 2015 році його дружиною та родичами та отримав діагноз "сексуальний розлад преференції".

Він 19 днів був змушений приймати ліки і отримувати ін'єкції.

У рішенні суду не акцентується увага на практиці гей-конверсійної терапії, рішення базується на тому, що Ю. не становив небезпеки для себе чи інших, тож були порушені "права позивача на індивідуальну свободу".

Китай викреслив гомосексуалізм зі свого списку психічних захворювань більше 15 років тому, але подібні історії, коли сім`ї віддають своїх родичів на конвертаційну терапію, не рідкість.

The New York Times цитує китайських гей-активістів, які кажуть, що справа означає першу перемогу проти державної психіатричної установи для примусової терапії проти волі пацієнта.

У 2014 році активіст Пен Янхуі з Пекіна помістив себе у клініку приватної конверсії, щоб дослідити рекламовані електрошоки. Пен потім подав до суду на клініку і виграв рішення в 500 доларів від Пекинського суду за страждання, яких він зазнав під час лікування.

"Нещодавнє рішення у Жумадіані підтвердило нелегальність примусового лікування", –сказав Пен. – "Настав час для Китаю прийняти закони про заборону примусової гей-конвертаційної терапії".

Незважаючи на те, що деякі китайці мають релігійні заперечення проти гомосексуалізму і гомофобні насильства тут є дуже рідкісними, авторитарна політика країни та консервативне суспільство створюють тонкі бар'єри, які утримують більшість геїв у шафі.

Яскраві гей-спільноти існують у великих містах, включаючи Шанхай, де проходить щорічний гей-парад, а картини одностатевих відносин все частіше виявляються в китайських фільмах та телебаченні.

Реклама:

Головне сьогодні