Як пережити розрив: експерт назвав 7 кроків до зцілення розбитого серця

Їсти солодке, слухати нон-стоп сумні пісні чи дати собі копняка та вирушити на Tinder? Обірвати всі зв’язки чи спробувати залишитися друзями?

Як допомогти собі загоїти розбите серце та швидше пережити розрив із дорогою людиною, розповів експерт зі стосунків, психолог, який консультує пари, Ендрю Дж. Маршалл.

Із ним поспілкувався сайт Healthista.

1

Прийміть той факт, що все скінчилося

"Коли наше серце розбите, ми часто намагаємося уникнути болю, але найкращий спосіб дати раду своєму розбитому серцю – це справді прийняти біль та пройти через нього", - зазначає Маршалл.

Він радить почати з того, що підібрати назву для того, що ви відчуваєте. Це смуток чи злість, ви відчуваєте, що вас покинули, що вас "відбракували"?

"Прийміть те, що вам погано, це цілком природно і це добре, сумувати, перебувати в скорботі, думати "якби лише" та "а раптом" – це частина процесу зцілення. Усе це – частина природного процесу, тож будьте до себе добрі та співчутливі", - наголошує психолог.

2

Втішайте себе, та не заліковуйте

"Утішання себе – це коли до вас приходить подруга, і ви проводите милий дівочий вечір та дивитеся "Бріджит Джонс". Якщо ваш спосіб упоратися з ситуацією – це випити дві пляшки вина, це самозаліковування. Не об'їдайтеся морозивом, бо "зажер" – це намагання подавити ваші почуття великою кількістю солодкого", - попереджає експерт.

Одначе від одного кремового тістечка лиха точно не буде – коли йдеться просто про те, щоби зробити собі приємність. Сумні пісні теж не зашкодять, якщо вам їх хочеться. А ще Маршалл радить спорт, бо від підйому адреналіну вам точно покращає на душі.

3

Мінімізуйте контакти з "екс"

"Людям здається, що повільне віддаляння буде менш тяжким, але так ви просто подовжуєте агонію. Блокування та видаляння (з друзів) звучить дуже грубо, тож не треба так чинити, але якщо вам шлють повідомлення, я би на вашому місці їх просто ігнорував або був би чемним та діловим", - радить Маршалл.

"Подякуйте за повідомлення, але поясність, що не готові до дружби. Скажіть "дякую, але ні, дякую", - каже він.

4

Позбудьтеся негативних думок

Як констатує психолог, у 9 із 10 випадків проблема полягає не в почуттях, а в негативних думках, які мучать людину. Позбудьтеся всіх цих "ніколи", "завжди", "треба було".

Твердження перетворіть на запитання: "Ой лишенько, я ніколи нікого не зустріну" – "Що мені робити, щоби когось зустріти?"

5

Будьте до себе співчутливі

"Якщо ви сварите себе та даєте собі копняки, ви ніколи нічому не навчитеся. Ви просто робите себе нещасним, бо кажете: "Заради Бога, зберися." Якби ваша мама таке вам казала, ви б засмутилися, але самі до себе ви так із радістю звертаєтеся", - зазначає психолог.

6

Оберніть те, що сталося, на корисний досвід

Спробуйте тверезо поміркувати, чому все сталося так, як сталося. Імовірно, ви "западаєте" не на тих. Або дуже швидко поринаєте в стосунки та стаєте "килимком". Чи пропускаєте якісь важливі тривожні дзвіночки. Замисліться, чому так відбувається, і наступного разу не повторюйте цього патерну.

7

Забудьте про дружбу

Маршалл не схвалює намагань залишатися друзями з колишніми, принаймні поки після розриву не минуло півроку. І фолловити їх у Facebook – це теж самокатування.

Продовжувати бачитися з тим, хто вас покинув, у компанії, щоби він чи вона побачив, які ви гарні – від цього більше шкоди, ніж добра. Коли уникнути постійних зустрічей неможливо, то варто на деякий час відсторонитися від спільних друзів.

8

Коли варто знову почати ходити на побачення?

Якщо ви одразу ж почнете зустрічатися з кимось іншим, у вас не буде часу винести урок із помилок минулого. Так, це потішить ваше его, але у нові стосунки ви принесете все погане з минулих і весь свій біль.

"Я би на вашому місці не починав зустрічатися з іншими людьми, доки ви не провели повного критичного розбору. Розгляньте патерни вашої історії стосунків, чому вони закінчувалися. Якщо відповідь "бо він гівнюк", вам треба спитати себе, чому ви зустрічаєтеся з гівнюками. Коли ви засвоїте урок, тоді настане час повернутися в сідло", - резюмує психолог.

Нагадаємо, є тривожні дзвіночки, які віщують наближення краху стосунків у парі.

Фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні