Випускникам латвійських шкіл заборонять здавати іспити російською

— 9 серпня 2017, 10:45

Випускники латвійських шкіл більше не матимуть змоги складати іспити російською мовою.

Такі зміни в національні іспити для учнів 9-го і 12-го класу внесло Міністерство освіти Латвії.

Відтепер як латвійські школи, так і школи нацменшин будуть мати іспити виключно латвійською мовою.

У Латвії раніше відбувалися регулярні протести проти закриття російських шкіл. Фото shtab.lv

Правила, які існували до цього часу, передбачали, що освітні програми та екзаменаційні матеріали шкіл меншин були підготовані на латвійською мовою, в той час як сам іспит школяр мав право здавати латвійською або російською мовою (на вибір).

[L]Рішення про скасування такої можливості було прийнято на основі централізованих результатів, які свідчать, що в останні роки все більше випускників навчальних програм у школах меншин воліють здавати іспити латвійською мовою.

Так у 2008/2009-му навчальному році латиською мовою відповідали 60% школярів, а вже у 2015/2016-му – їх було понад 85%.

Нові поправки вступлять в силу з 2017/2018-го навчального року. Перехідний період передбачений лише для випускників 9-го класу. Їм російську мову повністю заборонять з 2019/2020-го навчального року.

На думку латвійських чиновників те, що всі випускники здаватимуть іспити виключно латвійською, буде забезпечувати рівні можливості для зайнятості та освіти ринку.

Також в міністерстві переконані, що представники меншин стануть більш інтегрованими та матимуть можливість краще реалізуватися у професійно-технічних і вищих навчальних закладах, де навчання відбувається виключно державною мовою.

В українському новому законі "Про освіту" пропонується звузити використання мов нацменшин.

"Зараз найгірша проблема в школах нацменшин така: вони вивчають всі предмети мовою національних меншин і кілька годин українську мову. В результаті, наприклад, в угорських школах діти, закінчуючи школу, взагалі не знають українську школу.

А має бути навпаки: більшість предметів мають викладатися українською мовою. Ми забиваємо це, як норму. Наша політика – розширити використання української мови", – пояснила міністр Лілія Гриневич.

Реклама:

Головне сьогодні