400 вступників постраждали від "порогів" бюджетних місць у ВНЗ – Гриневич

— 14 серпня 2017, 16:18

Через завищений поріг мінімальної кількості бюджетних місць вишів, МОН зафіксувало більше 400 випадків, коли абітурієнти з високими балами сертифікатів ЗНО не проходили на бажану спеціальність.

Міністр освіти Лілія Гриневич

Про це розповіла міністр Освіти лілія Гриневич в інтерв'ю Інтерфаксу.

"Деякі виші ставили собі норму, що навчання за тією чи іншою програмою вони будуть проводити тільки в тому випадку, якщо у них буде, наприклад, 5 абітурієнтів (могло бути і більше, і менше), які надійшли на місця державного замовлення. Однак в такому випадку, якщо на програму надійшло тільки 2 бюджетників, то вона не відкривається. Тих двох бюджетників електронна програма автоматично розподіляє до вузів, які були нижче у них за пріоритетом", – пояснила Гриневич.

[L]Однак траплялися випадки, коли абітурієнти із конкурентно високими балами подавалися лише на одну спеціальність у виш, відповідно вказуючи лише один пріоритет.

Наприклад, в Харкові, дівчинка з високим балом ЗНО подала тільки одна заява і пройшла на бюджет, однак через обрану ВНЗ мінімальну кількість бюджетників програма не була відкрита.

"Ми запропонували їй бюджетне місце в інших вузах, де така програма є. Всього ж таких випадків у нас було більше 400. І кожному вступнику ми запропонували місце, еквівалентне тому, де він отримав бюджет, але де програма навчання не була відкрита", – сказала Гриневич.

Реклама:

Головне сьогодні