День прапора: Українці відзначають свято у мережі. Фото, відео, інфографіка

— 23 серпня 2017, 11:30

23 серпня в Україні відзначається День прапора – одного із головних державних символів.

До 2004 року День державного прапора святкували переважно у Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала його 24 липня, оскільки саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською міськрадою.

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. А 24 серпня Україна проголосила незалежність.

Внесення прапора у парламент, Київ 24 серпня 1991 року. Фото facebook.com/Efrem Lukatsky

Пізніше, 4 вересня 1991 року, синьо-жовтий національний прапор урочисто підняли над будинком парламенту.

Фото facebook.com/Efrem Lukatsky

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою "Про прапор України" фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни.

Історія українського прапора. Інфографіка ukrinform.ua. Для збільшення натисніть на зображення

[L]Відтоді під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.

Проте на весь світ синьо-жовтий стяг показався набагато раніше – 27 липня 1976 року. Під час футбольного матчу збірних Німеччини та СРСР (де були гравці київського "Динамо") на Олімпійських Іграх у Монреалі українці вивісили плакат із написом: "Свобода Україні".

Тоді ж Данило Мигаль, українець за походженням, який мешкав у Канаді, вибіг із синьо-жовтим прапором на футбольне поле і спробував затанцювати гопака. Акція тривала 15 секунд, після чого поліція вивела його зі стадіону.

Як це було – можна подивитися на відео із 1:15.

Котрий рік поспіль українці намагаються долучитися до відзначення свята, одягаючись у кольори стяга та викладаючи світлини у соцмережі.

#деньпрапора 🇺🇦♥️

A post shared by Kseniia Verbytska (@vr_k.s) on Aug 23, 2017 at 12:51am PDT

Всіх з "Днем прапора" #flagday #деньпрапора #карпати #говерла #carpathians_ua

A post shared by Katherine Ozeranets (@katherine_ozeranets) on Aug 23, 2017 at 12:46am PDT

Реклама:

Головне сьогодні