Мавпи можуть бачити людські обличчя у випадкових предметах – науковці

— 28 серпня 2017, 11:56

Здатність бачити обриси обличчя у неживих предметах (парейдолія) виявилася притаманною не лише людині.

Експеримент із парейдолією мавп. Фото cell.com. Для збільшення натисніть на зображення

Американська дослідниця Джессіка Тауберт спільно з колегами з Національного інституту психічного здоров'я (NIHM) опублікували наукову розробку у журналі Current Biology.

[L]Висновки роботи спростовують усталену раніше думку про те, що тільки люди можуть бачити обличчя у неживих предметах, тому що з дитинства їх навчають розпізнавати картинки у книжках.

Щоб довести це, науковиця провела експеримент на 5 лабораторних мапах.

Їм з монітору комп'ютера попарно демонстрували 45 зображень у різних комбінаціях.

За умовами експерименту 15 фотографій викликали відчуття парейдолії у людей, 15 – ні. Ще 15 зображень були світлинами мавп.

Щоб результати були показовими, науковці також відстежували, наскільки уважно та як довго піддослідні розглядали ті чи інші зображення.

Виявилося, що найдовше тварини дивилися на зображення, які викликають парейдолію (ківі з "очками", баклажан із "носом"). До того ж, вони зосереджувалися саме на тих зонах, які найбільше схожі на обриси обличчя людини.

Експеримент із парейдолією мавп. Фото cell.com. Для збільшення натисніть на зображення

Пізніше колеги Тауберт зібрали дані дослідження і розробили комп'ютерний алгоритм, що зміг точно передбачати рух очей мавп на тому чи іншому зображенні.

Експеримент із парейдолією мавп. Фото cell.com. Для збільшення натисніть на зображення

Науковці тепер можуть серйозно стверджувати, що здатність бачити людські обличчя у випадкових предметах властива не тільки людині.

Раніше повідомлялося, що фотограф Джастін Саткліфф був у 80 країнах, де робив світлини неживих предметів, схожих на живі.

Реклама:

Головне сьогодні