У Самарі судять дівчину за репости The Guardian та BuzzFeed "для гей-пропаганди"

— 18 вересня 2017, 13:13

27-річну активістку за права ЛГБТ-руху Євдокію Романову за поширення матеріалів про сексуальні та репродуктивні права, а також історії ЛГБТ-рухів у соціальних мережах Facebook та ВКонтакте.

Євдокія Романова. Фото lgbtnet.org

Суд над Романовою має відбутися 18 вересня, йдеться на Meduza.

Усе почалося з того, що 26 липня 2017 року активістку із Самари викликали в поліцію.

Телефоном співробітники поліції сказали дівчині, що хочуть опитати її як свідка в одній із кримінальних справ, що перебувають у виробництві.

Коли Євдокія прийшла в поліцію, їй почали ставити запитання про її активність в соціальних мережах – Facebook та ВКонтакте.

У той же день Романовій висунули звинувачення за "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх із застосуванням мережі інтернет".

Поліцейські допитували Романову без адвоката, відмовившись чекати його приїзду і не дозволивши їй повністю ознайомитися з матеріалами справи.

[L]У вересні Романовій вдалося з'ясувати, що її звинувачують через репости у Facebook і ВКонтакте.

Справу передали до Кіровського районного суду Самари – і тільки тоді вона вперше ознайомилася з повним текстом обвинувачення.

Серед матеріалів, за репост яких судять Романову, є текст The Guardian про проведення в Ірландії референдуму з приводу легалізації одностатевих шлюбів та стаття BuzzFeed щодо проведення в Санкт-Петербурзі виставки про російських ЛГБТ-підлітків.

Всього до справи потрапили 5 посилань і репостів; 4 зроблені в 2015 році, один – у 2016-му.

За даними експертизи, всі дописи містять "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин".

Крім того, лінгвістична експертиза показала, що одна з публікацій спрямована на "формування нетрадиційних сексуальних установок", "створення привабливого образу нетрадиційних сексуальних стосунків" і "формування спотвореного уявлення про соціальну рівноцінність традиційних і нетрадиційних зв'язків".

Романовій загрожує штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Мені складно припустити, яким буде рішення. Тема сексуальних стосунків, а особливо так званих нетрадиційних відносин в Росії табуйована, і у таких справах може чинитися тиск на суд", – розповіла дівчина.

Активістка сподівається на виправдальний вердикт, оскільки, матеріали справи складені з грубими порушеннями.

Наприклад, пости і статті зі сторінок Романової в соцмережах перекладали за допомогою Google Translate з численними помилками.

Крім того, Facebook-сторінка активістки закрита для всіх, крім друзів, а в друзях у неї тільки один неповнолітній, рідний брат Романової.

Романовій загрожує штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів. Фото meduza.io

Заборона на пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх діє в Росії 4 роки.

У червні 2013 року, незважаючи на критику з боку світової ЛГБТ-спільноти, Держдума прийняла закон, який забороняє пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх.

Всього з моменту прийняття закону на 100 неоподаткованих мінімумів оштрафували 15 росіян. Так, в 2016 році в російських судах розглянули 12 справ про гей-пропаганди, у 8 випадках обвинувачені оштрафовані.

В основному штрафують тих, хто репостить матеріали ЗМІ про ЛГБТ або публікує власні тексти в соцмережах.

Реклама:

Головне сьогодні