Науковці місяць лякали акваріумних рибок, щоб довести, що у них є характер

— 27 вересня 2017, 16:02

Дослідники Університету Екзетера у Великій Британії довели, що кожна риба послідовно демонструє власну реакцію на стрес, який переживає.

Фото sommaill/Depositphotos

Про це йдеться на The Washington Post.

Просто уявіть собі, що ви – риба, яка спокійно собі і тихенько плаває. Все чудово – навколо друзі, їжа падає з неба. Потім раптово вас ловлять у сітки і кидають у світ інопланетян – самісінького у якийсь скляний акваріум.

Спершу ви панікуєте, а далі вирішуєте розібратися. Попливли вправо – там скло, вліво – скло, поперед себе – скло та й позаду теж.

Внизу накидано якихось пластикових штук, які повинні стати домом. А тоді "бульк!". Щось витягає вас із цієї скляної коробки. Потім ви забуваєте про все, що відбулося, життя повертається до норми. На три дні. А далі все повторюється знову – сітка, скляна коробка. Знову-знову і знову.

Так відбувається, тому що ви потрапили у компанію 105 піддослідних акваріумних рибок науковця британського Університету Екзетера Тома Хауслі. Він дуже хоче зрозуміти, чи у вас є характер.

[L]Виявляється, що є. Кожна із рибок по-своєму реагує на стрес, який переживає.

"Під час дослідження деякі з них одразу ховалися по домівках, якісь припиняли рухатися, сподіваючись, що їх не помітять, решта намагалася втекти", – пояснює поведінку піддослідних Хауслі.

Щоб ідентифікувати рибок, науковці застосували кольорові полімери.

По тому, як кожна з рибок реагувала на стрес ховалася, завмирала чи панікувала, дослідники побачили, що якісь із піддослідних були боягузами, а інші навпаки – сміливцями.

І найголовніше – ті самі особини підтверджували свою сміливість або боягузтво у кожному наступному тесті.

Тобто риби, які виросли у тому самому середовищі університетської лабораторії по-різному реагували на стресові ситуації, однак не змінювати своєї поведінки під час їх повторення.

Якщо ви продовжуєте уявляти себе однією зі 105 рибок, знайте, що після закінчення дослідження вони повернулися до звичного середовища, їжі, яка падає з неба, і жили "довго і щасливо".

Реклама:

Головне сьогодні