#вчителіважливі: 6 смішних, мудрих та зворушливих історій до Дня освітянина

День працівників освіти цього року відзначають 1 жовтня.

Фото IgorTishenko/Depositphotos

В Україні це свято традиційно припадає на першу неділю жовтня, що в цілому не віддаляє святкування від Всесвітнього дня учителя, який ЮНЕСКО оголосило 5 жовтня.

Щороку День працівників освіти має своє гасло, яке закликає створювати майбутнє – вкладати у вчителів, виступати за гендерну рівність у професії, інвестувати у роботу викладачів, розширювати їхні права і можливості , а також визнавати цінність професії.

Цьогоріч українці вирішили підтримати вчителів флешмобом #вчителіважливі на Facebook. Охочі пригадують своїх учителів, діляться історіями, якими запам'яталися шкільні роки.

"Українська правда. Життя" також вирішила пригадати веселі, захопливі та мудрі вчинки вчителів, про яких уже розповідалося.

Вчитель фізики та астрономії з Рівного Віталій Шевчук знає, як пояснити дитині, чому мули не можуть мати потомства, що відбувається з людиною під час теплового удару, як діє ДНК.

Він взявся перекладати та озвучувати науково-популярні відео українською мовою та поширювати їх на власному Youtube-каналі.

Ролики тривають до 10 хвилин, коротко і доступно пояснюючи складні фізичні, біохімічні процеси, особливості будови тіла людини.

Ганна Попович, вчителька біології Ужгородської школи №2 з поглибленим вивченням окремих предметів "рятує" не тільки уроки біології, а й людські життя.

Ганна розробила власну методику і навчає дітей віком від 3 місяців до 3 років затримувати дихання під водою: "У Закарпатській області дуже багато нещасних випадків на воді саме серед дітей. Часто через те, що вони не вміють надовго затримувати дихання.

Наші заняття вчать дітей цьому навику і допоможуть їм у разі небезпеки врятувати своє життя".

Завдяки Попович та її заняттям 5-річний хлопчик-аутист Дмитро перестав боятися води, навчився плавати, почав спілкуватися з дітьми і вже наступного року піде до школи разом з усіма.

Учитель Беррі Вайт-молодший, викладач англійської у 5 класі школи в Північній Кароліні, перед уроком вітається із кожним учнем особисто.

Діти стають у чергу, щоб "дати краба", потиснути руку чи віддати честь містеру Вайту.

"Вони знають, що кожного чекає своє "доброго дня" на вході у клас. Я завжди готовий і чекаю на учнів біля дверей. Ці вітання покращують їм настрій та заряджають енергією на ціле заняття", – розповідає вчитель.

Роузі Даттон навчає дітей релаксації та духовному і розумовому збагаченню.

Вона показала школярам два яблука (діти спочатку цього не знали, однак вчителька впустила одне з яблук на підлогу, яке саме, важко було сказати, бо обидва мали однаковий вигляд).

"Я взяла те яблуко, яке впустила на підлогу, і розповіла дітям, як воно мені не подобається. Я думаю, воно огидне, - сказала я їм. У нього жахливий колір, а стебло занадто коротке. Я сказала: воно не подобається мені, тож не має подобатися і вам", - розповіла вчителька.

Згодом вона забрала обидва фрукти, обговоривши з дітьми зовнішній вигляд: яблука не змінилися.

І тут вона розрізала їх. Те, до якого усі були добрими, було чистим, соковитим та свіжим. Однак те яблучко, якому говорили погані речі, було всередині побитим, ніби у синцях.

Коли вчителька Донна Гілл Аллен розповідала дітям про мікроби і їхнє поширення, вирішила провести експеримент, який за декілька тижнів поширило більше 60 тисяч людей.

Вона взяла три скибки хліба і поклала їх у пакети. Одну в рукавичках, іншу чистими руками, а третю дала дітям, щоб кожен доторкнувся до неї руками, і помістила в торбинку.

Останній шматок зіпсувався, а взяті чистими руками - ні.

Кінсі Френч, вчителька у школі для дітей із синдромом Дауна у Кентукі, запросила своїх учнів на весілля.

Кінсі не тільки заручилася перед усім класом, а й покликала дітлахів взяти участь у церемонії одруження.

Дівчатка із класу Френч розкидали пелюстки квітів, хлопці несли обручки. Учні разом провели Кінсі просто до вівтаря.

Реклама:

Головне сьогодні