Міносвіти врахує висновки Венеційської комісії щодо мови у законі "Про освіту"

— 26 жовтня 2017, 14:19

МОН враховуватиме висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту та обговорить їх з усіма зацікавленими сторонами.

Фото nelyninell/Depositphotos

Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич на зустрічі з представниками польських громадських організацій і шкіл у Львові, повідомляє Інтерфакс.

"Ми відкриті до обговорення, будемо обговорювати висновки комісії з усіма зацікавленими сторонами і будемо їх враховувати", - сказала Гриневич

За її словами, єдина грань, яку вони не переступлять, полягає в тому, щоб "ми могли навчати дітей вільно говорити державною мовою".

"Цю ідею не може лімітувати вказівками, і думаю, що наші європейські партнери чудово розуміють цю базову цінність", – наголосила міністр.

[L]Гриневич також акцентувала на тому, що положення щодо мови в законі про освіту стосуються як школи, так і вишів.

Мініст розповіла, що в законі про повну загальну середню освіту мовні положення будуть конкретизовані.

Зокрема, щодо навчання в початковій школі, яке вестиметься рідною мовою, також учні вивчатимуть українську мову. Починаючи з 5-го класу планують вводити певне співвідношення вивчення предметів рідною мовою та державною.

"Важливо, щоб це співвідношення гарантувало хороше вивчення державної мови і його застосування ... Ми не хочемо асиміляції і цінуємо право кожного розмовляти материнською мовою. Це частина національної ідентичності", – сказала міністр.

Як повідомлялося, Україна сама запропонувала Венеціанській комісії проаналізувати мовну статтю освітнього закону.

Одразу після прийняття закону "Про освіту" у Верховній Раді румунська спільнота попросила президента Петра Порошенка ветувати цей закон з тим, що він мовляв "неконституційний".

Також свою стурбованість озвучили російське, угорське та польське МЗС.

Проти закону про освіту також виступив президент Молдови

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила більшу частину пропозицій румунських та угорських депутатів під час дебатів 12 жовтня.

Асамблея також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеційської комісії, а також внести відповідні зміни до закону "Про освіту".

Реклама:

Головне сьогодні