Через воєнні дії на сході 1 дитина щотижня помирає або отримує поранення – ЮНІСЕФ

— 21 грудня 2017, 10:00

Зона конфлікту на сході України є однією з найзабрудненіших у світі за кількістю мін та вибухових предметів.

Від січня до листопада цього року в середньому раз на тиждень відбувався один випадок смерті або поранення дитини, що були викликані конфліктом, передає ЮНІСЕФ.

Фото: ЮНІСЕФ

Ці випадки фіксують уздовж лінії розмежування – 500-кілометрової смуги, що розділяє підконтрольні і непідконтрольні Уряду райони і бойові дії на якій є найінтенсивнішими.

Протипіхотні міни, нерозірвані боєприпаси та вибухонебезпечні залишки війни є причиною приблизно 2/3 випадків смерті або поранення дітей, зафіксованих за ці місяці.

Більшість смертей або поранень дітей ставалися тоді, коли діти піднімали з землі вибухові предмети, такі як ручні гранати або запали.

Фото: ЮНІСЕФ

Багато поранених дітей отримують інвалідність на все життя.

"Я підняв цю штуку з землі і, напевне, щось натиснув, а тоді вона вибухнула. У мене було багато крові, і я побачив, як пальці звисають з долоні. Я був настільки нажаханий, що почав тремтіти. Я мало не втратив свідомість", – розповів 14-річний Олексій.

За інформацією Дитячого фонду ООН, це створює загрозу для 220 тисяч дітей, які живуть, граються і ходять до школи в районах, де залишається багато мін, нерозірваних боєприпасів та інших смертельних вибухонебезпечних залишків війни.

Фото: ЮНІСЕФ

"Абсолютно неприпустимо, що місця, в яких менше чотирьох років тому діти могли безпечно гратися, нині вкриті смертельно небезпечними вибуховими предметами", – сказала Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс.

На її думку, усі сторони конфлікту мають негайно припинити використовувати озброєння, які роблять населені пункти небезпечними для життя та наражають дітей на постійні ризики травм та смертей.

[L]Міни та інші вибухові предмети також створюють ризики для життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури, таких як об’єкти водо-, електро- та газопостачання.

Цього місяця на території Донецької фільтрувальної станції, яка забезпечує постачання питної води для приблизно 350 тисяч людей, знайшли нерозірваний боєприпас.

Загалом у цьому році персонал станції викликав бригади з розмінування 13 разів.

Починаючи з 2015 року, ЮНІСЕФ та його партнери охопили понад 0,5 млн дітей на сході України навчальними заходами з мінної небезпеки.

ЮНІСЕФ підтримав надання психосоціальної допомоги 270 тисячам дітей, що постраждали від конфлікту.

Реклама:

Головне сьогодні