У Росії вперше юридично визнали одностатевий шлюб, але лише на кілька днів

— 26 січня 2018, 15:22

Двоє росіян – Євген Войцеховський і Павло Стоцько – зареєстрували шлюб у Данії, де одностатеві шлюби дозволені.

Це відбулося ще 4 січня, а після повернення у Москву чоловіки пішли з документом про реєстрацію та завіреними нотаріально перекладами до багатофункціонального центру надання державних і муніципальних послуг, розповідає "Дождь".

Євген Войцеховський і Павло Стоцько зареєстрували шлюб у Данії

Тамтешній співробітник поставив кожному з них печатку про перебування у шлюбі у паспорті на сторінці сімейного стану, таким чином підтвердивши, що чоловіки зареєстрували шлюб.

Стоцько і Войцеховський розповіли телеканалу, що чиновник оформив документи "без зайвих питань, не змінюючи виразу обличчя", а все це зайняло п'ять хвилин.

За їх словами, це перший випадок в російській історії.

Член московської колегії адвокатів "Маргуліс, Ларіонова і партнери" Марина Ларіонова пояснює, що шлюб, укладений за кордоном, реєструвати в Росії не треба – його треба визнавати, що і відбулося у центрі послуг.

Шлюб, укладений за кордоном, реєструвати в Росії не треба –
його треба визнавати, що і відбулося у центрі послуг

Як випливає з Сімейного кодексу РФ, шлюби між російськими громадянами, укладені за кордоном, визнаються в Росії дійсними, якщо немає обставин, "що перешкоджають реєстрації шлюбу, зазначених в 14 статті Сімейного кодексу".

У цій статті йдеться про те, що шлюб не можна укласти між близькими родичами, усиновлювачами та усиновленими, а також якщо один з людей вже перебуває у шлюбі або був визнаний судом недієздатним внаслідок психічного розладу.

Про неможливість зареєстровувати шлюб між двома особами однієї статі там не йдеться.

"Це питання недостатньо врегульоване, – пояснює Ларіонова. Коли приймався Сімейний кодекс, не так гостро стояло питання про одностатеві шлюби, і не було "моди" одружитися за межами Росії".

[L]Не чекаючи змін в законодавстві МВС Росії у п'ятницю, 26 січня, оголосив, що паспорти Євгена Войцеховського і Павела Стоцько визнані недійсними.

"За фактом проставлення штампа про реєстрацію шлюбу між громадянами чоловічої статі в паспорти громадян Російської Федерації проводиться службова перевірка, за результатами якої співробітниця, яка допустила порушення законодавства Російської Федерації, і її безпосередній керівник будуть звільнені з органів внутрішніх справ", - повідомила офіційний представник МВС Росії Ірина Вовк.

Реклама:

Головне сьогодні