Не займайтеся спортом у тиші – музика полегшує виконання вправ

— 19 лютого 2018, 17:37

У 2012 році співробітник Університету Брунеля Костас Карагеоргіс порівняв музику з легальним наркотиком, який вживають для підвищення продуктивності, зменшення відчуття втоми та відчуття, що все чудово.

Фото kikovic/Depositphotos

У дослідженні науковця не йшлося про вплив музики на мозкову діяльність під час виконання фізичних вправ, тож цим вирішили зайнятися колеги Карагеоргіса по Університету Брунеля.

Результати їхньої розробки опублікувало видання Medicalxpress.

Учені обрали 24 учасників дослідження, які мали пройти 400 метрів по доріжці, по 6 хвилин слухаючи пісню Фаррелла Вільямса "Happy", виступ з TEDx і просто у тиші.

[L]Аби дослідити мозкову активність, науковці робили електроенцефалограми (ЕЕГ) на портативних пристроях.

Щоб результати були "чистими", науковці також провели психологічні тести, під час яких проаналізували самопочуття учасників дослідження.

Виявилося, що під час виконання фізичних вправ людина не фокусується на навантаженні, тому що музика розсіює увагу.

Разом із тим, людям, які ходили під музику, це було на 28% приємніше, ніж тим, хто робив це у тиші. Люди, які слухали музику, почувалися на 13% приємніше, ніж ті, хто слухав TEDx.

Подкасти TEDx жодним чином не вплинули на втому від ходьби чи настрій учасників дослідження. Вони розповіли, однак, що почувалися набагато краще, ніж у період, коли йти доводилося у тиші.

Науковці вважають, що такі реакції мозку людини пов’язані зі збільшенням частоти бета-хвиль у фронтальній області кори головного мозку.

Коливання бета-хвиль у мозку людини у тиші, під час прослуховування подкасту і музики. Фото medicalxpress.com
Реклама:

Головне сьогодні