Припиніть політичні торги! Правозахисники вимагають обрати Омбудсмана через прозорий конкурс

— 13 березня 2018, 15:15

Правозахисники принесли під стіни парламенту три старі новорічні ялинки та закликали парламентарів "припинити політичні торги" і не голосувати за жодну з трьох кандидатур на посаду Омбудсмана.

Вони "не мають підтримки правозахисної та міжнародної спільноти".

Акцію організували Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Кримська правозахисна група та Асоціація УМДПЛ

Правозахисники вимагають обрати Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через прозорий конкурс за участі міжнародних та національних правозахисних організацій.

Акцію організували Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Кримська правозахисна група та Асоціація УМДПЛ.

Термін повноважень Валерії Лутковської закінчився ще 27 квітня 2017 року.

[L]За словами правозахисників, впродовж року вони неодноразово зверталися до голови Верховної Ради Андрія Парубія і нардепів, вимагаючи прозорий та відкритий конкурс із залученням громадськості.

З такими ж заявами виступили Моніторингова місія ООН в Україні, ОБСЄ, Amnesty International, Freedom House і Європейська мережа національних інституцій з прав людини.

Втім, усі їхні заклики залишилися без відповіді.

Термін повноважень Валерії Лутковської закінчився ще 27 квітня 2017 року

Натомість у травні 2017 року на посаду Уповноваженого з прав людини висунули три кандидатури – Людмилу Денісову ("Народний Фронт"), Сергія Алєксєєва ("Блок Петра Порошенка") та Андрія Мамалигу (Фракція "Радикальної Партії" Олега Ляшка).

За них парламент так і не зміг проголосувати у передбачений законом термін.

Правозахисники наголошують, що "жодна з кандидатур не має належного досвіду правозахисної діяльності, їх висунення відбулось у непрозорий спосіб і стало результатом кулуарних домовленостей, а сам процес виборів перетворився на фарс", оскільки термін для голосування за цих кандидатів закінчився ще 6 червня 2017 року.

Активіси вийшли під Раду тому, що попри порушення процедури цього тижня Верховна Рада знову збирається повернутися до голосування за цих кандидатів.

Попри порушення процедури цього тижня Верховна Рада знову збирається повернутися до голосування за цих кандидатів

За словами голови правління Центру інформації про права людини Тетяни Печончик, посада Уповноваженого з прав людини стала заручницею політичних торгів між БПП і "Народним фронтом", а голосування відбувається за "партійними квотами" в обмін на голоси за голову Національного банку України.

Реклама:

Головне сьогодні