У чоловіків теж може бути післяпологова депресія – вчені

— 17 квітня 2018, 11:30

Післяпологова депресія є ускладненням пологів №1 у всьому світі.

Вона діагностується у 15% породіль щороку, пише видання The Washington Post.

Психологи Університету Південної Каліфорнії, які досліджували цю хворобу, виявили, що на неї можуть страждати не тільки жінки, а й чоловіки.

У чоловіків теж може бути післяпологова депресія. Фото monkeybusiness/Depositphotos

"Ми часто вважаємо, що материнство є біологічним, оскільки матері мають біологічні зв'язки з дітьми через грудне вигодовування та вагітність.

При цьому ми, як правило, не думаємо про батьківство в тих самих біологічних термінах", – пояснює мету дослідження його авторка, професор психології Університету Південної Каліфорнії Дербі Саксб.

Науковиця разом з колегами витратила два роки на те, щоб виявити пряму залежність між рівнем тестостерону та симптомами батьківської післяпологової депресії.

У піддослідних з родин де нещодавно народився малюк брали зразки слини на гормони.

[L]Експеримент проводили на 149 парах у штаті Іллінойс, на північ від Чикаго. Вік батькыв був дуже різним – від 18 до 40 років. Це були афроамериканці, білі та латиноси, які народили свою першу, другу або третю дитину.

95% батьків, які брали участь та надавали зразки слини, жили з матерями своїх дітей у повноцінних родинах.

Вчені спостерігали ці родини перші два роки після народження малюків: перші досліди проводилося на етапі 2-х місяців після народження дитини, друге – приблизно у 9-ть місяців, а третє – близько 15-ти місяців.

Результати показали, що до депресії були схильні чоловіки з низьким рівнем тестостерону.

"Наші висновки свідчать про потенційний біологічний та гормональний зв'язок депресії протягом післяпологового періоду", – пояснює Дербі Саксб виданню Science Daily.

Симптоми післяпологової депресії можуть включати відчуття дратівливості та сум, тривожність, безсоння та, в крайніх випадках, думки про суїцид.

Акушери та педіатри відслідковують матерів на предмет післяпологової депресії, проте батьки рідко опиняються у їх фокусі.

"Післяпологову депресію у чоловіків не так легко визначити", – пояснює Вілл Куртеней, психотерапевт із Окленду, штат Каліфорнія.

Посилаючись на мета-аналіз, який публікувався у Journal of the American Medical Association, Куртеней стверджує, що "протягом трьох-шести місяців після народження дитини, кожен четвертий тато страждає від постнатальної депресії".

За його словами, у татусів цей стан може виглядати інакше, ніж у мам. Замість того, щоб плакати, вони можуть ставати дратівливими, надмірно зосереджуватись на роботі та зловживати азартними іграми чи напоями, щоб впоратися з емоціями.

Реклама:

Головне сьогодні