Перетворити занедбане в смачне: як місцеві Йоркшира надихають і змінюють світ

— 10 травня 2018, 16:24

Про такі історії хочеться сказати: "Вау".

10 років тому дві звичайні жінки почали перетворювати занедбані узбіччя колись фабричного містечна Тодморден у безкоштовні ділянки для вирощування продуктів.

Фото: The Guardian

Густий туман покриває Тодморден (Західний Йоркшир) холодним весняним ранком. Тільки спів плашок та кілька нарцисів дають знак весни.

Але здається, це не заважає групі з 20 добровольців із Йоркширу, озброєних лопатами, садовими совками та збирачами сміття.

Це – радикальні садівники Тодмордена, які називають себе IncredibleEdible (Неймовірна Їжа) Todmorden (IED) – група бійців за продовольчу свободу.

Вони займаються садівництвом у цьому місті протягом 10 років, пише TheGuardian.

Ідея проста: взяти невикористані або непривабливі шматочки державних земель, щоб виростити їжу і годувати нею громаду.

Але робити це не так просто у місті, в якому постійно дощить, майже не буває сонця, і яке зазнало великих повеней в останні роки.

Втім, мешканці міста продовжують вирощувати фрукти та овочі для місцевих жителів.

"Ми справді кажемо, що якщо ти можеш виростити це в Тодмордені, ти зможеш виростити це будь-де", – ділиться думкою одна із засновниць IET Естель Браун.

Після того, як група з 10 місцевих жителів почала займатися садівництвом у березні 2008 року, сотні людей із усієї Великобританії та з-за кордону їздили сюди, щоб побачити, що роблять тодморденці.

Фото: The Guardian

Інформація про них розповсюджувалася через ЗМІ і члени комітету IET почали їздити різними містами і розповідати про свою ініціативу.

До них телефонували і приїжджали із Нової Зеландії, Японії, Франції та Німеччини, і вже сьогодні нараховується майже 500 громадських груп вирощування продовольства з усього світу, які також називають себе IncredibleEdible.

Ніхто не намагається повторити те, що робить Тодморден, але його модель адаптують до різних потреб.

Наприклад, у Кіншасі – столиці Конго – група IncredibleEdible підтримує фермерів та дітей з вулиць, допомагає їм отримувати документи та просвіщає їх у питаннях харчування.

"Продовольча автономія та вживання органічної їжі – це те, що надихає нас", – розповідає представник IncredibleEdible з Кіншасі Аддіко Чарлі.

У Франції цей рух набув такої популярності, що нині у країні діє 300 таких груп.

Подібні групи є в Ізраїлі, Палестині, Колумбії та Бразилії.

І усюди люди вирощують їжу, щоб потім ділитися нею з іншими.

Фото: The Guardian

Тодморденці не збиралися починати революцію у галузі виробництва продуктів харчування. Вони просто хотіли, щоб їх маленьке місто об'єдналося у важкі для громадян Великобританії часи, тому почали думати, як можуть створити сильні громади.

Вирощування продуктів харчування стало відповіддю на цю проблему.

На сьогодні IET має приблизно 70 об'єктів навколо міста, починаючи з городів поряд із відділком поліції і закінчуючи плантаціями трав на залізничній станції.

Кожної першої та третьої неділі місяця в дощ, град чи сніг, добровольці IET, яких приблизно 300 у місті, де проживає 16 тисяч людей, збираються разом вранці на так зване "партизанське садівництво".

IncredibleEdible мають позицію, що легше попросити прощення, аніж дозволу.

[L]Усі знаки IET на стінах по всьому місту прибиті без дозволу місцевої влади. Лавки, прикрашені логотипомIET, встановлені без спеціальної згоди. Навіть ліжка біля поліцейського відділку стоять там без офіційного дозволу.

"Ви можете нічого не робити, зате дотримуватися правил. Але ж ви знаєте, що в'язниці і переповнені і без бабусь, які прибирають вулиці", – каже Клер.

За останні 10 років багато що змінилося. І те, що змінилося найбільше у культурі міста, на думку Клер, – це доброзичливість.

"Немає необхідності бути жертвою у цей фальшивий і гидкий час. Люди роблять справу один для одного, для міста, приносячи трохи радості – це важливо, – стверджує Клер.

З кожною людиною, яка робить свій маленький внесок, ти можеш робити величезні речі".

Реклама:

Головне сьогодні