Черга з покійників: місцеву владу на Львівщині зобов’язали закупити холодильники для моргів

— 21 серпня 2018, 16:32

20 серпня голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження, що зобов'язує райдержадміністрації закупити холодильні камери для відділень судмедекспертизи і привести стан моргів у відповідність до встановлених санітарних норм.

Як повідомила zaxid.net директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, в 11 районних моргах на Львівщині відсутні холодильні камери для зберігання тіл померлих.

Фото: photographee.eu/Depositphotos

За словами Микичак, ситуація з моргами на Львівщині ускладнилася після внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у березні 2017 року.

"Донедавна працівникам вдавалося уникати критичних ситуацій завдяки оперативному проведенню розтинів, однак теперішня тяганина з судами призвела до кризи. Навіть там, де камери є, часто бракує місць. Це жахливо, коли виникає черга з покійників", – розповіла вона.

Тепер для кожного необладнаного моргу мають придбати по одній холодильній камері.

Ціна камер коливається від 50 до 300 тис. грн, залежно від кількості місць.

Холодильні камери придбають за рахунок місцевих бюджетів міст і районів Львівщини.

Ймовірно, причиною такого рішення стало те, що 11 серпня Стрийська місцева прокуратура після повідомлень у медіа розпочала кримінальне провадження за фактом службової недбалості в Жидачівській центральній райлікарні.

Причина провадження – відсутність холодильної камери у лікарняному морзі.

Тоді місцевий мешканець протягом чотирьох днів не міг забрати тіло своєї вбитої сестри з моргу, де воно зберігалось без холодильної камери і вже почало розкладатись.

Чиновники райдержадміністрації пояснювали, що не мають коштів на закупівлю холодильних камер.

УП.Життя намагається з'ясувати, яка ситуація в інших регіонах країни.

Реклама:

Головне сьогодні