Нітрати – не завжди отрута. Більше того, вони містяться не лише в багатьох овочах і фруктах, а навіть у воді та в нашому організмі.
У цьому переконує очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра.
Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні.
Проте якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів.
Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени.
Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм.
Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.
Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими.
Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше: