Заправка за 30 метрів від дому: як мешканці борються проти створення АЗС

Заправка за 30 метрів від дому: як мешканці борються проти створення АЗС

У грудні 2016 року жителі київської багатоповерхівки за адресою Ревуцького, 8 помітили, що під їхніми вікнами почалося будівництво.

Намагалися розібратися, що буде: казали автомийка, СТО, парковка, але щодної офіційної інформації не було.

Пізніше туди привезли великі бочки, територію обгородили і завезли техніку.

Виявилося, що там будують велику заправку ОККО, якими володіє концерн "Галнафтогаз".

За оформленням фасаду вже можна впізнати заправку ОККО, якими володіє концерн "Галнафтогаз"

Від будинку до майбутньої заправки 30 метрів, а до зупинки громадського транспорту ще ближче – 10-15 метрів.

Вже другий рік столичні жителі намагаються зупинити цю забудову, кажуть – це небезпечно. Щоб зрозуміти, що відбувається ми зустрічаємося з активістами біля під’їзду їхнього будинку.

ЧИЯ ЗАПРАВКА?

Спільна боротьба згуртувала общину. Всі дуже емоційні, кожен хоче розказати свою історію: у когось заарештоване майно, хтось отримав побої, хтось намагається порахувати кількість судів, які довелося відвідати.

Любов Григорівна згадує, як зайшла на будівництво, почала розпитувати у працівника, що відбувається.

Сарафанне радіо казало, шо це ОККО. Ми не вірили, бо це компанія з хорошою репутацією. Але на банері були їхні логотипи, – пригадує жінка. – Ми пішли до них в офіс, там нам сказали, що це не їхня заправка.

При цьому в офісі "Галнафтогазу" жінка зустріла цього ж чоловіка, з яким говорила на будівництві.

За її словами, це був Леонід Баргер. Він відповідає за будівництво АЗС у східній Європі.

Спільна боротьба згуртувала общину

Здравствуйте, Любов Григорьевна, – по-діловому звертається хлопець, який саме підходить.

Це Сергій Машовець. Він голова ініціативної групи. Тримає в руках папку Нацкорпусу. Починає вводити всіх у курс справи.

У розпал Майдану, в січні 2014 року, Київська міська державна адміністрація оголосила інвестиційний конкурс з влаштування та експлуатації відкритої автостоянки з об’єктами транспортної інфраструктури/дорожнього сервісу на перетині Ревуцького та Ахматової у Дарницькому районі столиці.

У конкурсі переміг ТОВ "Гуель Парк".

У липні 2014 року вони отримали 0,55 га під побудову паркінгу.

"Гуель Парк", як пише видання "Наші гроші", входить до групи компаній, пов’язаних з колишнім секретарем земельної комісії Київради часів Леоніда Черновецького, членом комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Сергієм Кримчаком.

Депутат Київради Кримчак сам підтверджує, що раніше кілька років працював в "Галнафтогаз".

Колишній секретар земельної комісії Київради часів Леоніда Черновецького, член комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Сергій Кримчак. Фото Zik

Сергій Машовець вважає, що "Гуель Парк" створено, щоб взяти резонанс на себе:

Це компанія-прокладка, їхній фонд всього 120 тисяч. У них є свої договірні відносини з ОККО.

В прес-службі ОККО зазначають, що наразі не володіють цією заправкою.

Проте працівниця прес-служби Ярослава Полянська підтвердила, що між ТОВ "Гуель Парк", який є орендатором земельної ділянки та власником розміщених на ній споруд і між ПАТ "Концерн Галнафтогаз" як оператором мережі АЗК ОККО існує угода про можливість придбання чи набуття в оренду збудованого в результаті реконструкції АЗК за вказаною адресою. Але вона наголошує, що це відбудеться після завершення будівництва і введення в експлуатацію.

Саме тому наша компанія зацікавлена в тому, щоб будівельні роботи велися з неухильним дотриманням юридичних, будівельних, санітарно-гігієнічних норм та вимог безпеки життєдіяльності.

Як потенційний майбутній експлуатант даного об’єкта, ми регулярно перевіряємо наявні у забудовника документи, аби впевнитися, що усе здійснюється у повній відповідності із законом, – каже Ярослава Полянська.

Вона переконує, що жодних порушень законодавства щодо містобудування "Галнафтогаз" не виявив і уточнює, що наразі немає жодного офіційного документу, яким би було встановлено відхилення на цьому об’єкті від зазначених норм, зокрема, в частині санітарних та протипожежних зон.

ЧИЇ ПОРУШЕННЯ?

Керівник харківського офісу юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Андрій Литвин зазначає: якщо відстань така невелика, порушення норм таки є.

Він уточнює, що державні санітарні правила кажуть, що відстань від АЗС з підземними резервуарами для зберігання топлива до стін житлових будівель має бути не менш ніж 50 метрів.

При цьому з 1 вересня 2018 року в силу вступили також нові державні будівельні норми ДБН Б.2.2-12:2018 Планування та забудова територій.

Відповідно до нових будівельних норм, мінімальна протипожежна безпека від АЗС до житлової/громадської будівлі чи місця масового перебування людей за територією АЗС має бути 100 метрів, – пояснює УП адвокат.

До будинку менше 30 метрів

Активісти також уточнюють, що те, що наразі будується, не відповідає заявленому.

Дозвіл Кличко давав на автостоянку, а не АЗС, – зауважує Ірина Гуділіна.

Вона веде нас до заправки. Вказує на землю під ногами і розповідає, що взимку тут немає снігу, бо під нами проходить теплотраса і всі комунікації району.

Сама заправка наразі розгромлена, на будмайданчику побита техніка. На цьому місці вже не раз відбувались сутички.

Це був такий ад! – згадує активістка Марина. – Коли ми почали йти до них, казати, що ви робите, вони заливали нас газом, кидалися...

Дівчині Дениса зламали палець. Він хотів її захистити і за це вони його покрутили і обличчям об землю! У тьоті Тамари годинника вкрали. Тьотю Аллу і мене залили газом так, що ми не могли півгодини прийти в себе.

На питання, чому розгромлена заправка і до чого тут Нацкорпус, активісти відповідають: це була остання крапля.

Розказують, одного разу проводили на території мирну акцію, а поліція почала застосовувати силу. Після того, як новина розлетілася, за них вступився Нацкорпус.

За їхньої участі вже почалась штовханина:

– Хтось дав гасло давайте валити паркан – так все і почалося, розказує Ірина. – Після погрому Нацкорпусом на наступний день всі під'їзди були завішані оголошеннями, що "Галнафтогаз" шукає зустрічі з нами.

На зустрічі представники концерну розказували, що мають всі документи і приводили в приклад європейський досвід. Ми наполягали, що вже більше року у нас арештовані квартири. Так ні до чого і не дійшли, веде далі Ірина.

Квартири трьох активістів заарештовані за рішенням суду – забудовник намагається відшкодувати свої збитки.

Сергій Машовець же переконаний, що квартири арештували, як метод тиску на активістів.

– Спочатку нам дзвонили з погрозами "Не треба цього робити", потім тітушню всіляку підселяли.

Потім прийшли "письма счастья" від забудовника, без ніяких підписів, про те, що наші квартири арештовані, бо ми нанесли їм збитки на 1,5 мнл грн.

Суди через це тривають більше року.

ТАКТИКА ПОДАЛЬШИХ ДІЙ

Концерн "Галнафтогаз" на офіційній сторінці автозаправок ОККО закликає до мирного діалогу:

"Звертаємося до зацікавлених в конфлікті осіб і політичних організацій – припинити спекуляції та підвищення градусу негативу навколо об'єкта – це провокує акти вандалізму стосовно приватної власності.

Подібна поведінка не тільки порушує спокій громадян, а й негативно позначається на інвестиційному обличчі держави".

[L]Ініціативна ж група стоїть на своєму: АЗС тут не має бути.

Зараз жителі будинку на Ревуцького, 8 вирішили змінити тактику боротьби.

З 2005 року Міжнародна фінансова корпорація видала ПАТ "Концерн Галнафтогаз" 5 кредитів на загальну суму $360 млн, а Європейський банк розвитку й реконструкції видав 4 кредити на загальну суму $270 млн.

Ми вирішили діяти на їхніх донорів. Головний пункт співпраці ЄБРР і Міжнародної фінансової корпорації з "Галнафтогазом" – зв'язок з громадськістю і дотримання законів України. А "Галнафтогаз" цього не дотримується, пояснює Ірина Гуділіна.

На початку серпня громада звернулась до ЄБРР і подала скаргу в офіс омбудсмена зі скаргою на дії "Галнафтогазу".

– Ви взагалі ще вірите, що вдасться вберегти територію? – питаю.

– Звісно. Ми ж вже другий рік тут, відповідає Марина.

Яна Проценко, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні